Hidratacija zimi

100
hidratacija zimi

Dok sam se jutros spremala na trening, razmišljala sam bih li uzela bočicu s napitkom za poslije trčanja ili ne. Kao, hladno je pa što će mi.

Neka odmah bude jasno da je to je pogrešno razmišljanje. Jako je važno biti hidratiziran tijekom treninga na niskim temperaturama. I, mislite li da se zimi dehidriracija nemoguća, u krivu ste. Dok je hladno, slabije osjećamo žeđ nego po vrućinama, pa je obvezno piti vodu ili napitak za hidrataciju.

Oči su suzne, iz nosa obično curi, znoj kapa zbog krive procjene koliko nam slojeva odjeće doista treba… Tipično za trkače zimi, zar ne? Dakako, one koji ne razmišljaju koliko tekućine gubimo za vrijeme treninga kroz oči, nos i usta! Voda čini čak 2/3 našeg organizma i nužna je za pravilno funkcioniranje mišića, mozga i ostalih organa.

Evo zašto zimi lakše dehidriramo:

  • Pluća svakim udahom ovlažuju udahnuti zrak, a budući da je zimi manje vlage u zraku, za to troše vodu iz našeg organizma. Stavite li preko usta maramu (popularni buff), ona će pomoći ugrijati i ovlažiti zrak prije nego uđe u pluća.
  • Nosimo više slojeva (često i previše!) odjeće, a budući da znoj brže isparava na nižim temperaturama, teže je primjetiti koliko smo se znojili.
  • Na niskim temperaturama usporava se optok krvi i povećava krvni tlak, pa se naš organizam pokušava riješiti vode, što dovodi do povećane proizvodnje urina. Također, budući da je optok krvi u ekstremitetima smanjen (sjetite se hladnih ruku i stopala), mozak, zabavljen održavanjem tjelesne temperature, ne signalizira da žeđamo i ne upozorava nas na dehidiranost.

Zato, osjećate li se nakon treninga tromo ili imate napete mišiće i grčeve, lako je zaključiti da ste zaboravili ponijeti napitak i da ste dehidrirali.