Grlom u bademe: Druga epizoda serije Orašar voli trčati

521
bademi

Bademe sam kao mali najčešće konzumirao kao marcipan, eventualno prelivene nekom čokoladom. A onda sam kao tinejdžer otkrio zabavu tuckanja svježih badema kamenom, zavolio gorkastu, oporu aromu, da bi se zaljubio u bajam kada sam, na jednoj od prvih velebitskih avantura s prijateljem iz Zadra, naišao na stari bajam ispred napuštene kuće. Tu smo stali i potuckali pola rasutih plodova i tako napunili gladne studentske trbušine.

U doba kada sam se počeo baviti trčanjem još sam se navukao i na korčulanske kolačiće, pijane (poliveni su maraskinom) amarete od mendula, koje je stari redovito donosio iz korčulanskih restorana u Zagrebu.

A onda sam u Runners Worldu i sličnim mjestima počeo redovno nailaziti na članke o dobrobitima badema za trkače i sve češće posezao za raznoraznim energetskim pločicama koje su se hvalile čudotvornim bademima.

Razlozi zašto jesti bademe razlikuju se među raznim nutricionističkim sljedbama, no propagiraju ih i oni koji ljubuju s proteinima radi oporavka, zbog relativno visokog udjela istih (20-tak posto), kao i sljedbenici masti koji uživaju u masnom putru od badema (55% udjela masti).

Pohvalnica za bademe je poprilično dugačka i stvarno svakog trkača motivira na bademizaciju.

Kao moćan antioksidant zahvaljujući bogatstvu vitamina E odličan je za oporavak, smanjuje upale što je pogotovo korisno za sportove izdržljivosti. Ova studija čak pokazuje indicije da je dobar za poticanje organizma na efikasnije iskorištavanje rezerva ugljikohidrata u tijelu što je zasigurno u vezi s tim da ima svojstvo da djeluje na smanjivanje glikemičkog indeksa u kombinaciji s drugim sastojcima. Smanjuje i takozvani “loš”, LDL kolesterol, a povisuje dobar, HDL kolesterol. Dakle, dobar je i za srce.

Reklama se nastavlja; kalij, magnezij i kalcij za kosti, kožica sjajan probiotik za zdravlje želuca i izvor vlakana dobrih za probavu a ima i bakra koji potiče apsorpciju za trkače PB rezultata vrijednog željeza.

Spremni za napad na tvornicu badema?

Budući da je Kalifornija daleko najveći proizvođač jestivog, pitomog ili slatkog badema, Prunus dulcis, lat. (gorki, divlji, badem sadrži potencijalno smrtonosni amigdalin i kao namirnica koristi se u malim količinama najčešće u slastičarstvu kao pojačivač okusa za npr. marcipan), najbolje krenuti u pohod na bademe nakon trčanja Western Statesa. No, badem je u SAD stigao kao migrant, u koferima ratobornih misionara koji su bademe ponijeli sa sobom iz mediteranskog područja.

Iz svoje centralno-azijske pradomovine badem, bliski rođak šljiva i marelica, u naše krajeve stiže u vrijeme prije nastanka antičkih civilizacija pa su već sudionici prvih Olimpijskih igara imali priliku uživati u badem-dopingu, a i poznati dugoprugaš i prvak egipatske Mrak Lige Tutankamon sahranjen je s bademima.

U srednjem vijeku bademovo mlijeko bilo je popularno na bezmesne „post“ dane, a i drugi jela koje danas oživljava veganski pokret, poput bademovog sira, bila su česta na menijima od stare Perzije do renesansne Italije, gdje je Leonardo Da Vinci radio jestive skulpture od marcipana za milanski dvor Ludovica Sforze.

I dok ga mi uglavnom klopamo u slastičarnama ili eventualno kao grickalicu, u Indiji, na bliskom istoku i Iranu bademi su često baza za razne umake u slanim jelima i koriste se za zgušnjavanje na sličan način kao što se kod nas koristi brašno. U SAD-u badem trenutno vlada svim trgovinama zdrave hrane; svi prodaju pedeset vrsta putra od badema, a bademovo mlijeko trenutno u SAD-u doživljava eksploziju popularnosti tako da ga danas možete kupiti na svakoj kalifornijskoj pumpi. A cijena mu je, za razliku do Hrvatske, dosta jeftinija od običnog mlijeka. Kod nas su svi ovi proizvodi precijenjeni tako da se najviše isplati kućna radinost.

Ipak, treba imati na umu da su bademi, pogotovo u sirovom obliku teže i sporo probavljivi. Kako i kod oraha isplati ih se namakati, fino ih je potom malo posušiti i popržiti s malo soli, a ako od takvih badema napravimo namaz ili mlijeko bit će lakše probavljivi. U svakom slučaju nemojte ih baš jesti puno prije treninga ili trke jer bi vas moglo šerafiti. To je barem moje iskustvo. No, recimo banane s bademovim maslacem su me itekako dizale na 100 majlerici, a i bademovo mlijeko mi paše za duge pruge.

Možda je bademizacija, a ne periodizacija ili Nike Vaporfly vaš put do trkačke slave?