O, ta slatka, divna, opasna laktoza

1106
trkački bodac

Mlijeko i mliječne prerađevine sveprisutne su u našoj prehrambenoj kulturi. Kolači, pekarski proizvodi, pizze, sladoledi, sirevi, jogurti, … a mnogi ne znaju da laktozu u nekom obliku sadrže i lijekovi, mesne prerađevine, čips, muesli, lista ide unedogled. Mlijeko je naš prvi obrok kad se primimo za majčinu sisu, i u ovom ili onom obliku prati nas kroz život.

Jeste li znali da, dok su sjevernoeuropski narodi genetski najopremljeniji za probavu laktoze (preko 90% Skandinavaca može ju probaviti), neki narodi Azije i Afrike su potpuno lišeni te supermoći, pa samim time ne čudi da do pojave globalizacije i širenja zapadnjačkih laktofilnih utjecaja, u njihovoj prehrani nisu postojali sirevi niti mliječni proizvodi.
Međutim, 75% ljudske rase nije u stanju probaviti laktozu (mliječni šećer) – većina ljudi nakon što navrše dvije godine počinje gubiti moć (enzim laktazu) prerade laktoze i tako uskoro počinju problemi. Najčešće posljedice su nadutost, mekana stolica, grčevi, neugodne plinovite eksplozije, ponekad i perut i tek u rijetkim, najtežim slučajevima povraćanje i vrtoglavica.

U većini slučajeva organizam je u stanju probaviti manje količine laktoze tako da jedna kava s mlijekom dnevno za većinu intolerantnih nije neki problem. Ali kad toj kavi dodamo sve druge proizvode koji u sebi kriju laktozu lako dolazimo do zasićenja.

I svi mi svejedno i dalje jedemo mlijeko i mliječne proizvode. Tko je tu lud? Pa kao prvo treba imati na umu da su najčešće posljedice konzumacije te “strašne” laktoze blage i većina nas to povezuje s normalnom probavom, a ne treba zanemariti ni kulturalne utjecaje na prehrambene navike pa je tako pojavom mljekarstva laktoza uvedena u našu svakodnevicu. Tko bi se odrekao sirnice, kremšnita, kave s mlijekom, čipsa, samo zbog nekih „neprilika“?

Možda baš trkači. Dok trčimo smanjujemo dotok krvi u želudac i time naprežemo probavni sustav koji se lako iziritira tijekom trčanja. Trkački bodac jedan je od prvih problema s kojim se novopečeni trkači suočavaju. I dok je najčešće samo pitanje toga da prokljuvimo koliko prije treninga trebamo jesti, ponekad su ovi problemi kronični i odbijaju nas od trčanja.

Dakle, jesti stvari koje lakše probavljamo može doprinijeti kudikamo ugodnijem trčanju i zato je dobro utvrditi da li i vama mlijeko uzrokuje probleme probavne prirode. Probajte na par tjedana izbaciti sve mliječne namirnice i pratite reakcije vašeg tijela, ili ako ste željni pouzdanog znanstvenog pristupa, pronađite liječnika koji će vas testirati.
I što ako otkrijete da ste laktofob u ormaru? Za zagrižene laktofile koji ne mogu zamisliti život bez putra postoje tabletice laktaze koje doduše nisu sasvim djelotvorne, no pomažu. Ali obično je dovoljno samo početi obratiti pažnju na stvari koje jedemo i znati da nam izbjegavanje mliječnih proizvoda koristi.

Neki sirevi i jogurti, kefir i tradicionalno domaće vrhnje sadržavaju male količine laktoze, pa tako jedna pizza s Mozzarellom ne bi trebala izazvati katastrofu. A sve više je i proizvođača svakojakih biljnih „mlijeka“, napitaka i siru nalik pripravaka koji zarađuju na ovoj najnovijoj anti-histeriji. Bademovo mlijeko, sir od indijskih oraščića, jogurt od suncokretovih sjemenki, i naravno sojini proizvodi koji su već postali passé. Dakle alternative postoje, iako kroasan bez putra (kokosov putar, halo?) neće biti isti, možda će vam tijelo biti sretnije a trkački život ugodniji.