Trčanje s bananama

873
banana

Sudionica mnogih utrka, vjerna pomagačica na okrepnim stanicama… pokušavam se sjetiti kada sam zadnji put bio na nekoj utrci na kojoj nije zapaženu ulogu imala neka banana. I ne mogu, čak ni na kraju petice, maratona, 100 majlerice, prije starta ciklokrosa. Uvijek je prisutna, drugarica Banana.

Kako su li oni jadni trkači prije drugog svjetskog rata preživljavali utrke bez naših žutih prijateljica? Mora da su bili u totalnoj breskvi.

Ako znamo da su banane najkonzumiranije voće na svijetu, često prvi i zadnji pravi obrok u životu jednog čovjeka, onda je valjda nekako normalno da toliko znači i nama trkačima.

Zašto mi trkači štujemo bananu? Pa plod sadrži lako probavljive ugljikohidrate, kalij, mineral koji doprinosi sprječavanju grčeva, magneziji, šećer, i još i solidnu količinu vlakana za zdravu probavu, ma ta banana je pravo čudo. Jeftino čudo.

A jeste li ste znali da se i ona gnjusna kora može jesti? Bljakić. Navodno je zdrobiš u smoothie i da vidiš: vitamin A za oko, pa onda da se veseliš serotonin (ili da sereš?), pa opet kalij, pa antioksidansi – ispada da je ta kora gejzir zdravlja. Ma kakva gomila gluposti. I kao vele da što je trulija to je bolja. Svašta.

A odakle nam uopće te banane? Stigle su iz Azije, iako je danas prava rijetkost uloviti azijsku bananu otkako su koncesijske latinoameričke banane (od kojih Latinoamerikanci nemaju ništa), zavladale zemaljskom kuglom i prehranom nas čovjekolikih majmuna.

Prije nekoliko godina za mene je ipak totalno otkriće bila kombinacija banane i namaza od badema, energetska bomba nakon, ali i tijekom trčanja. Nažalost, u Hrvatskoj si bademov putar mogu priuštiti samo tako da isprovociram tetu iz de-ema da me gađa teglicom, a i previše prduckam od tih silnih banana.

Jedine svađe s bananama imao sam kad su se sakrile u nekom zaboravljenom ruksaku ili u džepu biciklističkog dresa. A ja sam stavio laptop u taj ruksak.

No, vratimo se trčanju. Smoothie s bananama kao bazom za dobro jutro, pa jedna banana nakon treninga, pa banana kruh, pa pečena banana. Pa malene banane, roze banane, slane banane (platane). Banane idu kroz nos? Naravno, ja volim pretjerivati, no znajte da, ako ste u potrazi za jednostavnom i jeftinom trkačkom hranom, banane mogu zamijeniti gomilu preparata.