10 tenisica koje ćemo voljeti još dugo

665

Neki trkači paze da im tenisice pomažu da trče brzo, a drugima je najvažnija udobnost. Sljedećih veličanstvenih 10 mogu zadovoljiti većinu trkača

I trkački početnici znaju da se, što su potplati tanji i mekši, mogu postići veće brzine, ali uz rizik bola u stopalima i listovima. I obratno, što su potplati udobniji i deblji, to će noge više uživati, ali će biti povrijeđen trkački ponos. Srećom, danas postoje modeli koji uravnotežuju suprotnosti, a brojni se stručnjaci slažu da je u tom smislu bez premca Nikeov model Air Zoom Pegasus 32, jednako posvećen brzini kao i udobnosti. I tako već 33. godinu!

Air Zoom Pegasus 32 (Nike) udoban, lagan i mekani model koji mami na trk, ali ima i izuzetno ugodnu podlogu od pjene, a gornji se dio prilagođuje obliku stopala regulacijom čvrstoće obuhvata uz pomoć ‘mreže’ gumica.

Vazee PaceBest (New Balance) biraju oni koji žele trčati brzo i dugo, jer su izuzetno lagane, a stopala obuhvaćaju kao druga koža.

Wave Enigma 5 (Mizuno) je izdržljiv i udoban model koji se lako obuva, a ovako pleten izgleda privlačno, osobito trkačicama.

Supernova Sequence Boost 8 (Adidas) obožavaju svi kojima je najvažnija udobnost i žele uživati u trčanju bez nervoze. Potplati su pola od EVA-e, a pola od Adidasovog materijala Boost, a gornji dio dobro drži ristove.

Ultra MT  (The North Face) najlakše su tenisice iz serije TNF Performance. Idealne za dugo trčanje i po najzahtjevnijim terenima, osobito planinama. Na potplatima je originalna Vibram guma, a gornji ‘čipkasti’ dio odvaja vlagu, a ne propušta nečistoću.

Pendulum II (Vasque) model je za kojeg tvrde da dobro podnosi sve uvjete i podloge. Izgledom je na pola puta između minimalizma (mekani gornji dio) i maksimalizma (čvrsti potplati).

Speedgoat  (Hoka) biraju oni kojima je najvažnije da je tenisica mekana. Štoviše, super-mekana zbog potplata od pjene debljine 33 mm ispod peta, a 28 mm prema naprijed.

All Out Terra Ice Waterproof (Merrell) je model namijenjen trkačima po ledu i sleđenim podlogama. Iznutra je odlično ‘tapeciran’, grije i ne propušta vodu.

Adrenaline ASR 12 GTX (Brooks) tenisice su za najhladnije godišnje doba, ali samo ako je zima blaga, a trkač iskusan i željan laganog trčanja.