Berlin Marathon 2017

193
Berlin Marathon 2017

Sukob divova, trka za svjetskim rekordom, prvi maraton ispod dva sata, Kipchoge protiv Bekelea, Kenija protiv Etiopije, Nike protiv Adidasa. Bombastičnih najava pred ovaj Berlin nije falilo. Tresla su se brda i rodio se još jednom, prvi favorit i po mnogima najbolji maratonac svih vremena – Eliud Kipchoge.

No nije sve išlo tako glatko. Berlinu je prethodio Nikeov pokušaj obaranja rekorda sa Kipchogeom u glavnoj ulozi 2:00:24. Svijet je zaludila ta blizina granice od dva sata, no mnogi su ovu trku za tom magičnom granicom doživjeli kao nešto loše. Neki su bili skeptični kako je moguće da će Bekele i Kipchoge imati veliki obračun kad trče za istu menadžersku tvrtku, NN Running team Josa Hermensa. Mnogi su šuškali da će Bekele ustvari biti zec, a da je jedina nepoznanica Kipsang, jedini maratonac koji je na nekoj utrci porazio Kipchogea.

I nije sve išlo tako glatko. No, za neizvjesnost možemo zahvaliti nekom na koga nitko nije računao, Guye Adola, Etiopljanin iz trkačke ergele talijanskog menadžera Giannia Demadonne, debitant na maratonskim stazama.

Počelo je očekivano, ludo brza grupa s pejsmejkerima na čelu. Da vam dočaramo o kakvim se pejsmejkerima radi, Sammy Kitwara koji je vodio dečke do 30-tog kilometra ima maraton 2:04:48. Pa ga sad ti prati.

Do 24-tog kilometra gledali smo kako pejsmejkeri po berlinskoj kišici u sekundu-dvije prate prolaze za svjetski rekord a za njima Kipchoge, njegov trening partner Kipruto, Bekele, Kipsang i taj neki Adola.

Tada odjednom otpada (kasnije i odustaje) Bekele, a komentatori po prvi put primjećuju tog Adolu jer se vidjelo kako se spetljao na 25-tom kilometru i profulao bočicu na okrepi. I kad su mislili da će taj neiskusni dečko s polumaratonom od 59:06 biti sljedeći koji je puknuo, umjesto njega na 29-tom kilometru otpada Kipruto, a ubrzo potom i Kipsang koji je na neobičan način odustao. Tek što je popio okrepu u punom trku na okrepi na 30-tom kilometru, ispred sebe je vidio kako staje posljednji pejsmejker Sammy Kitwara i doslovno odustao u istom trenutku. U ovom trenutku Adola i Kipchoge još uvijek imaju u sekundu prolaz za napad na svjetski rekord, no od 31-og počinje pad tempa i kreće uzbudljiva borba dvaju trkača za pobjedu. Iskusnom Kipchogeu Adola kao da ide na živce, pokazuje mu da se ne gura, da ode naprijed ili otraga, no Adola se neda i trči rame uz rame s Kipchogeom. A onda na ulasku u 37. kilometar napada Kipchogea, odlazi na suprotnu stranu ceste i uspijeva se odvojiti desetak metara. No plaća i ceh neiskustvu, umjesto da prati plavu liniju koja predstavlja najkraći put Adola trči amo tamo po Berlinu i tako omogućava Kipchogeu do lakše isprati ovaj napad. Dok se ovo natjecanje odvijalo otišao je i tempo za svjetski rekord no svi su bez daha gledali borbu i pitali se da li je moguće da će ovaj neki no name dobiti Kipchogea. No, Kipchoge se nakon kilmetra polako vratio na par koraka do Adole koji na to opet pojačava, ali ovaj put ne uspijeva steći više nego par koraka prednosti. Na 40-tom kilometru opet dečki trče zajedno, a onda pred ulazak u 41-i kilometar Kipchoge pojačava i rješava se Adola pošasti – rezultat: 2:03:32. Adola ulazi kao drugi sa 2:03:46 (najbržim vremenom nekog maratontskog debitanta na stazi priznatoj za rekorde), a treći kroz cilj prolazi još jedan novajlija na svojem tek drugom maratonu, Etiopljanin Mosinet Geremew.

U sjeni ovog epskog dvoboja otrčale su i žene koje već godinama ne uspijevaju dotaknuti rekord Paule Radcliffe. Drugi put u Berlinu pobijedila je Kenijka Gladys Cherono istrčavši 2:20:23. Ova trka se lomila nakon 35-tog kilometra kada se napadom Cherono riješila svojih konkurentica, druge Etiopljanke Aga-e 2:20:41 i sunarodnjakinje Valary Aiyabei.

Za Hrvatsku je na ovom maratonu svih maratona gdje je palo zadnjih 15 svjetskih rekorda najzapaženiji rezultat postigla Nikolina Šustić koja je sa 2:46:01 osvojila 24. mjesto.

Pobjednici su izjavili da bi srušili rekord da asfalt nije bio premokar, da je Berlin bio prevlažan, da ne vole trčati po baricama. Ali utrka je bila sjajna. Ponovilo se.

Rezultati:

Muškarci

 1. Kipchoge, Eliud (KEN) 2:03:32
 2. Adola, Guye (ETH) 2:03:46
 3. Geremew, Mosinet (ETH) 2:06:09
 4. Kandie, Felix (KEN) 2:06:13
 5. Kipruto, Vincent (KEN) 2:06:14

Žene

 1. Cherono, Gladys (KEN) 2:20:23
 2. Aga, Ruti (ETH) 2:20:41
 3. Aiyabei, Valary (KEN) 2:20:53
 4. Tola, Helen (ETH) 2:22:51
 5. Hahner, Anna (GER) 2:28:32

  24. Šustić, Nikolina (CRO) 2:46:01

 

Fotografija: running.competitor.com