Plitvički maraton Medo navršio 33 godine

153
Plitvički maraton

Hrvatsku je preplavilo milijun utrka, organizatora je koliko i glista poslije kiše, svi se busaju u svoja divna prsa kako je upravo njihova utrka naj, no Plitvice su i dalje ostale ono što su davno postale: glavna utrka hrvatskog maratonskog kalendara.

Dobar rezultat na Plitvicama kotira jako visoko u trkačkim epovima, Plitvice ispod 3 sata su nešto iz mokrih snova mnogih maratonaca i maratonki. Zato često na prvoj nizbrdici svi pojure ko blesavi i razbiju noge već na početku. A onda maratonce dokrajči topli lipanj i neki topli pljusak. Puknuti na Plitvicama vrlo je česta pojava.

Ove godine je bila još jedna  “vruća“ utrka koja je odlučivala o tituli prvaka Hrvatske u individualnoj i ekipnoj konkurenciji.

U ženskoj konkurenciji prva apsolutno, nova prvakinja Hrvatske je olimpijka Matea Matošević Hačić koja je postigla za Plitvice odličnih 2:55:29. Druga je u Nacionalni park utrčala Kenijka Hellen Jepkosgei Kimutai, treća Nikolina Šustić Stanković, a da upotpunimo ovu hispaniziranu eksploziju prezimena na trećem mjestu za prvenstvo Hrvatske tu je i Marija Trošić Vrajić.

Kod muških kudikamo manje prezimena. Doduše, apsolutni pobjednici, dva “bezimena“ Kenijca Kiplagat Tuei i Kipruto Kibire nose duplo prezime, no muško postolje za državno prvenstvo, Milorad Vojvodić, Goran Murić i Dejan Radanac skromnije je slogovima.

Ekipno je uvjerljivu pobjedu odnijelo AK Sljeme, klub koji tradicionalno ima najdužu klupu i žensku ekipu, ali već neko vrijeme i moćno pleme muških maratonaca.

Utrku su zatvorili Fumie Oishi i Masaaki Watanabe – japanski maraton turisti otkrili su Plitvice, i sad još fali da netko sposoban profura neki aranžman putujućim maratoncima iz bogatog SAD-a, objasni im da mogu istovremeno posjetiti nacionalni park i trčati (Ameri obožavaju multitasking) i Plitvice postanu svjetski maraton. Živi bili pa trčali…

Rezultati žene

Rezultati muškarci