Vikend izvještaj: 100 milja Istre ili iz Istre s ljubavju

361
100 milja istre

Na dobrim temeljima hrvatskog treking pokreta i na krilima globalne eksplozije Ultra Traila, glavni je organizator Alen Paliska isčarobirao je utrku koja s pravom nosi status „svjetska“.

Iako je pretjerana izjava da 100 milja Istre pripada eliti evropskih utrka, a kamoli svjetskih (samo provjerite ITRA renking pobjednika), činjenica je da su dobra organizacija i sjajan termin na početku sezone pretvorili ovu utrku u regionalno najjaču 100 majlericu.

Najveći uspjeh na utrci ove godine, po meni, postigla je pleonazma ili sama utrka. Činjenica da je događaj ove godine stigao do impresivnog broja od 1650 natjecatelja iz cijeloga svijeta, a da pritom nije na listi natjecanja na državnoj sisi (organizator muku muči s natječajima hrvatske turističke zajednice koji ga već godinama nezasluženo zaobilaze). Ovo je dokaz kvalitetnog proizvoda, pa sad ljubomorni mogu reći da je tu puno love, ali ajde krenite vi od nule do 1650 u šest godina. Fala bogu da ljudi zarađuju.

Što se glavne utrke na 100 milja tiče (prateće utrke su na 40 km , 66 km 110 km), nakon dugo vremena imali smo i naše u borbi za postolje. Barem naizgled. Milan Budinski iz Sinja išao je nogometno rečeno va banque pa se nakon pretrčanog maratona našao u vodstvu, no kako to često biva na ultrama, početno vodstvo zna biti loš znak i znamen nestrpljive nadobudnosti. Ipak, svaka čast Milanu koji je u stilu Jim Walmsleya otrčao do kraja i nakon pucanja. Nije se predao i završio je utrku na jedanaestom mjestu.

Kao najbolji Hrvat tako je završio Josip Stipčević iz Zagreba, koji je osvojio respektabilno šesto mjesto konstantnim trčanjem bez većih oscilacija.

Osim pobjede Francesce Canepe iz Italije koja je tako pokorila Istru po četvrti put, za mene je play of the day bio nastup bugara Kaloyana Chaneva koji se popeo od dvadesetog do četvrtog mjesta i koji je imao uvjerljivo najbolja prolazna vremena u posljednja četiri segmenta utrke.

Prvo mjesto u muškoj konkurenciji osvojio je komprimirani Škot Paul Giblin CompressSport koji je više od pola utrke proveo na usamljenom prvom mjestu s kojeg je mogao opušteno brati šparoge.

Rezultati

Fotografija: 5portal.hr