Maratonski vikend na sjeveru

327
jaska eko trail maraton

Ljeto je gotovo, iako je još nekima vruće. No, godišnji su potrošeni, ba(k)terije su se pregrijale na suncu i vrijeme je da opet protegnete trkačke papke.

Grawe noćni maraton 26. kolovoza idealna je utrka za sve koji ne podnose sunce, štoviše, prava noćna fešta na Bundeku i nasipu. Bit će to, prije svega, dobar trkački tulum, utrka na kojoj se ne ganja rezultat već se uživa u dugoj ljetnoj noći i znojavom povjetarcu dok oko vas ritmično odjekuje topot tenisica po nasipu. Nema puno veranja, samo nekoliko opakih uspona na nasip. Bit će muzike, dosadnih savskih mušica, lampiona, nešto mraka i puno svjetla (staza je osvijetljena), donira se gomila para za humanitarne svrhe, fešti se može pridružiti i virtualno i pratiti je putem svakojakih aplikacija. Sve u svemu, utrka za 22. stoljeće i dobar pogled na ono što gradski maratoni mogu biti – fešte trčanja kojih se groze agorafobični, ali koji na pozitivan način skreću pažnju na nas trkače kao na faktor u društvu, te su odlične prilike za druženje.

U igri je pet različitih dužina, tako da se svi mogu oprobati u nekoj disciplini, samo što je utrka rasprodana tako da, niste li prijavljeni, možete doći navijati i uživati u pogledu na znojni cirkus na nasipu.

Ako se pripremate za neku višednevnu etapnu utrku, nakon Grawea spremite pinklec, promijenite sretne čarape i odjedrite do Samoborskog gorja gdje ćete imati priliku obaviti jedno pa po lojtricigor pa po lojtrici dol trčanje po prelijepom gorju poznatom po greblicama i istomišljenicima vinskih mušica. Eko Maraton je malo veći fizički izazov od Grawea i njegovog visinskog profila palačinke sa šlagom, jer se samoborski više ko da trčiš na obroncima jednog beskrajnog kuglofa, možda i najteži maraton u Hrvatskoj (makar je malo duži od maratona, pa nije idealan izbor za statističke picajzle). Idilične livadice, puno singletracka, jako malo asfalta, veselo društvance iz AK Jastreb, povjetarac na bregu… A, ako vam je maraton previše, tu su i utrke na 13 i 3 km. Na Eko maratonu (30.8.) još ima mjesta, tako da se možete priključiti ovom sletu tenisica.

Foto: jaska.hr