Preminuo je Ken Young – velikan modernog dugoprugaškog trčanja

257
Ken Young

Ken tko? Velikan?

Ako kvalitetno proguglate, iskopat ćete podatak da je riječ o trkaču koji je svojevremeno držao svjetski rekord u maratonu u dvorani (2:35:52) s osobnim rekordom u maratonu 2:25:46. Smiješno. Rezultati s kojima bi eventualno bio poznat u nekoj atletski nebitnoj zemlji poput Hrvatske.

Ali Ken Young nije bio naš, bio je Amer čije je životno djelo statističko blago dugoprugaških rezultata. Statistikom se bavio nekih 45 godina i to 55-60 sati tjedno, svakodnevno i fanatično, bez ikakve materijalne naknade, uz stalni posao meteorologa i sveučilišnog profesora. I pritom je uspio i 41 godinu trčati svaki dan. Dva puta se razvodio, a kraj je dočekao sa dvije mačke i brdima papira s rezultatima.

Ken, opsjednut trčanjem skupljao rezultate iz cijeloga svijeta i stvorio digitalnu bazu podataka koju je obrađivao pomoću softvera kojeg je sam programirao. Osnovao je udruženje Association of Road racing Statisticians koje je vodilo statistiku svjetskih rekorda u svim godištima i na svim mogućim distancama od 3000 m na više, pa tako npr. na njegovim stranicama možete pronaći maratonski rekord za desetgodišnjakinju; 2:58:01, a drži ga Julie Mullin.

Tijekom godina izradio je i detaljni sistem pravednog vrednovanja rezultata kako bi se priznavali rekordi samo ako zadovoljavaju sve uvjete. Zato ne samo da nije priznavao rekord Paule Radcliffe (istrčan je uz pomoć muškog zeca) već i rekorde postignute na stazama koje omogućuju trčanje niz vjetar, nemaju odgovarajući nagib ili nisu verificirane na odgovarajući način.

Suočena sa sve većim interesom za cestovno trčanje, Svjetska atletska federacija je 2000. godine odlučila je uvesti pravila o vođenju rekorda. Zaključivši kako je Kenov sistem vrlo pravedan umalo je usvojila njegov kompleksni naputak za verifikaciju staza, no tome su se usprotivili pojedini japanski zastupnici shvativši da bi neke njihove tradicionalne trke tako izgubile rezultate.

Ken je bez obzira na ovu nepravdu tvrdoglavo do smrti vodio statistike, razvijao sistem vrednovanja rezultata u različitim disciplinama, usporedbe rezultata na različitim stazama, uveo trail u svoju bazu, uspoređivao maratone i utrke na 1000 milja, vodio statistike elitnih i sub-elitnih trkača i u internet eri pronašao suradnike širom svijeta na kojima je sad ostalo da probaju održati njegovo djelo sad kad je Ken otišao u statističku legendu.

Sjajan članak iz Runners Worlda o ovom osobenjaku.
Stari sajt s rezultatima
Noviji sajt

Fotografija: Runners World