Istina o proteinskim napitcima

336
proteini

Nije iznenađenje da je današnje društvo opsjednuto proteinima. Svi smo zabrinuti da nam na neku foru nedostaju proteini. (To se neće dogoditi, ljudi!) A velike prehrambene tvrtke samo nastavljaju bacati ulje na vatru. Primjer? Visokoproteinske pahuljice. Ne dajte se nasamariti lukavim marketingom.

Ovo pogrešno shvaćanje pogotovo je uvriježeno u teretanama. Ljudi misle da im je potrebno više proteina da bi mogli izgraditi veće mišiće. Žao nam je, mišići se stvaraju u teretani, ne u kuhinji. Ipak, prodaja proteinskih napitaka naglo je porasla posljednjih godina. Ne samo da su ovi napitci potpuno nepotrebni, već mogu stvoriti više štete nego koristi. Pokazalo se da višak proteina, naročito životinjskog porijekla, može uzrokovati zdravstvene probleme. Na primjer ubrzan proces starenja. Uz to, svaki višak koji vaše tijelo ne iskoristi ili je uskladišten kao masnoća ili se eliminira u bubrezima, što troši previše kalcija i izaziva stvaranje bubrežnog kamenca.

Koliko proteina nam je potrebno?

Medicinski instituti preporučuju da odrasli konzumiraju 0,8 grama proteina na svaki kilogram idealne tjelesne težine na dan. Neki proteinski dodaci imaju 50 grama po napitku!

Sportaši koji vježbaju 12 sati ili više u tjednu trebali bi povećati količinu proteina na 1,37 grama po kilogramu tjelesne težine. No čak ni ovi sportaši ne moraju nadomještati proteine napitcima. Zaboravite proteinske napitke i okrenite se cjelovitoj biljnoj hrani.

Pojedite neku visokoproteinsku biljnu hranu kao što su suncokretove sjemenke, sjemenke konoplje i pinjoli. Mogu se lako dodati u frape ako vam to odgovara nakon treninga. Ove sjemenke također se mogu dodati u obroke nakon treninga, uz mnogo zelenog povrća, graha i cjelovitih žitarica, koje su bogate mikronutrijentima kao i proteinima.