Koliki bi vam trebao biti puls u mirovanju?

396796
puls

I što se može dogoditi ako vam srce ne kuca kako treba?

Dvije i pol milijarde. Ne, to nije starost Zemlje. To je, prema American Heart Association, prosječan broj otkucaja srca tijekom ljudskog života.

Preciznije, vaše srce kuca oko 100.000 puta na dan, pumpajući oko 7570 litara krvi.

Puls je točan broj otkucaja srca u minuti. A, iako vam puls možda nije toliko poznat koliko je, recimo, krvni tlak ili težina, i dalje je bitan. Puls u mirovanju govori mnogo toga o funkcioniranju vašeg srčanog mišića.

Puls u mirovanju odnosi se na broj otkucaja srca dok se ne naprežete — kad ste opušteni, mirni i ležite. Vaš je puls obično najniži dok spavate ili ste na drugi način neaktivni, a povećava se s fizičkom aktivnosti.

Koji je normalan puls u mirovanju?
Normalan puls u mirovanju iznosi između 60 i 100 otkucaja u minuti.

Bitno je imati dobar puls u stanju mirovanja jer takav puls smanjuje zahtjeve prema srčanom mišiću, što znači da srce ne mora raditi puno, objašnjava dr. Kate Traynor, voditeljica Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Općoj bolnici u Massachusettsu.
Razmišljajte o svom srcu kao o automobilu i kisiku u krvi kao gorivu. Što brže vozite, više goriva trošite (treba se pumpati više krvi). Više goriva znači više rada za srce, što ga može dovesti do trajnog pretjerivanja, kaže ona.

Što je spori ili brzi puls?
Puls koji je u prosjeku iznad 100 otkucaja u minuti naziva se tahikardija. Visoki puls može se razviti kao posljedica groznice, anemije, dehidracije te fizičkog ili emocionalnog stresa, koji potiče ispuštanje hormona stresa, adrenalina.

Adrenalin djeluje na puls kao benzin na vatru, kaže dr. Traynor. Može izazvati i veće probleme — od nesvjestice do ozbiljnih bolesti kao što su krvni ugrušci koji dovode do srčanog udara, ili konačno otkazivanja srca.

Istraživanje iz 2010. godine otkrilo je da ljudi kojima je puls u mirovanju 84 otkucaja u minuti ili više kroz period od pet godina imaju 55 posto veću šansu da jednog dana umru zbog srčane bolesti od onih s nižim pulsom u mirovanju.
S druge strane, puls u mirovanju koji je ispod 60 otkucaja u minuti zove se bradikardija, i može izazvati nedovoljan protok krvi u mozak.

Abnormalno nizak puls može izazvati simptome poput umora, vrtoglavice pa čak i nesvjesticu
, tvrdi dr. Suneet Mittal iz američkog Heart Rhythm Society.

Nizak puls možete razviti ako uzimate određene lijekove, poput beta blokatora za visoki krvni tlak, ili lijekova za hipotireozu. Električne abnormalnosti u srčanim putevima također mogu sniziti puls.

No, nizak puls nije nužno loš. Sportaši kojima je bitna izdržljivost — primjerice, biciklisti ili trkači — mogu imati puls u mirovanju ispod 40 otkucaja u minuti.

Općenito, vrijedi pravilo da je dobro ako vam je puls niži nego viši, uz iznimke. Na primjer, u nekim slučajevima, previše intenzivnog atletskog kondicioniranja može izazvati atletsko srce  — povećano srce uz nizak puls u mirovanju.

Bez pretjerivanja, jedna od najboljih stvari koju možete napraviti kako biste održali zdrav puls u mirovanju jest vježbanje. Najbolje je uključiti i kardio trening i utege u svoju rutinu, i vježbati ukupno 150 minuta tjedno.

Kako možete otkriti svoj puls u mirovanju?

Fitness narukvice, koje mogu mjeriti puls, začuđujuće su točne. Istraživanje sa Stanforda iz 2017. godine dokazalo je da je šest od sedam narukvica koje su testirali 95% ispravno u mjerenju pulsa.

No, ne biste se trebali uvijek oslanjati na tehnologiju kako biste saznali prave podatke. Najbolji način da odredite svoj puls u mirovanju je da ga naučite mjeriti opipavanjem na zapešću ili vratu.
Evo kako to učiniti: postavite kažiprst i srednji prst na svoj vrat pored dušnika. Ako želite provjeriti puls na zapešću, postavite dva prsta između kosti i tetive, tražeći svoju radijalnu arteriju s unutarnje strane zapešća.

Kada napipate puls, brojite otkucaje u 15 sekundi, zatim pomnožite taj broj s četiri kako biste izračunali otkucaje u minuti.

Iako puls može varirati, bitno je održavati zdrav bazni puls. Kada saznate koja je to baza za vaše tijelo, pratite ga. Ako počnete primjećivati promjene u pulsu, trebali biste se javiti svom obiteljskom liječniku, pogotovo ako zamijetite da se puls smanjuje ispod uobičajenog ritma, ili ako imate česte epizode neobjašnjivog brzog kucanja.