Trikovi za njegu kože

504

Trčanje može biti okrutno prema koži, osobito pretjera li se s pilingom ili lice pere sapunom

Dok trčite, koža je izložena udarima zraka različite snage i topline, ali i prljavštini, znoju, suncu, kiši … Zato ju je najvažnije dobro zaštititim, i redovito i primjereno njegovati kako bi mogla podnijeti sve što ju može snaći dok vi uživate u treningu. Sama njega ovisi o vašem tipu kože, no jedan savjet vrijedi za sve: prije treninga uvijek uklonite sve tragove šminke i potom nanesete i dobro razmažete hidratantnu kremu za njegu po licu, vratu i dekolteu. Sadrži li vaša krema i zaštitne UV filtere, to bolje!

Osobito je važna njega nakon treninga. Prvi potez: dobro operite ruke, a potom se umijte čistom vodom i pažljivo obrišite tapkajući papirnatim ili frotirastim ručnikom po koži. Umivanje možete obaviti i ekstra nježnim vlažnim maramicama, no koža nadražena svim i svačim, bit će vam mnogo zahvalnija na čistoj vodi. Drugi potez (ako vam se koža suha i osjetljiva): nanesite tanak sloj svoje uobičajene kreme za njegu. Imate li normalnu ili masnu put, vaša će koža biti sasvim OK dok ne stignete kući i obavite uobičajeni ritual njege prije spavanja.

Temeljitije čišćenje lica preporučljivo je jedanput tjedno, ali izbjegavajte agresivne pilinge i teške maske, jer je vaša koža osjetljivija i zahtjevnija od koža netrkačica. Najsigurnije je izabrati prirodni piling koji uklanja mrtve stanice i koži vraća vlagu, a potom staviti hidratantnu masku koja će joj dodati ‘hranu’ koju možda nije dobila iz vaše obične kreme.

NIKAD NEMOJTE:

. prati lice rukavicom od frotira, pogotovo ako nije potpuno čista, jer je leglo bakterija

. prati lice sapunom, jer isušuje i nadražuje kožu

. pretjeravati s pilingom jer to može dodatno nadražiti kožu, izazvati pojavu crvenila, pa i pucanje kapilara.