Njega i zaštita kože lica u jesen i zimu

1724
njega i zaštita kože lica u jesen i zimu

Tijekom hladnijih mjeseci treba biti svjestan da je koža više izložena UV zrakama, vjetru, hladnoći i onečšćenom zraku, pa njega i zaštita kože lica treba biti prilagođena tim uvjetima.

Da bi se kožu održavalo zdravom i njegovanom, potrebno ju je dobro poznavati i slijediti naputke dnevne rutine njege. No, tek nakon što se odredi tip kože, a potom pažljivo čitaju deklaracije i dobro upoznaju sastojci proizvoda za njegu. Razlikuju se ovi tipovi kože:

Osjetljiva, koja lako reagira na nove preparate za njegu, zagađeni zrak i oscilacije temperature, pa je treba njegovati proizvodima bez mirisa (‘fragrance free’), kako ne bi iritirali kožu i i učinili je crvenom i suhom.

Normalna koža je dobro uravnotežena, što znači da nije ni premasna niti previše suha. Baršunasta je, meka i blistava, no mora se redovito njegovati kako ne bi postala suha.

Njega suhe kože

Suha koža je ljuskava, gruba, sklona svrbežu, a zimi se simptomi pogoršavaju zbog toploga zraka u prostorijama i hladnoće na otvorenome. Treba je pojačano njegovati hranjivim preparatima poput glicerina, omega masnih kiselina, vitamina E i ureje.

Masna koža je sjajna i ima proširene pore, a nerijetko je sklona aknama. Treba birati ‘oil free’ (bez ulja) i ‘non-comedogenic’ (nekomedogeno) proizvode, kako se pore ne bi začepile i akne pogoršale.

Mješovita koža je masnija u T-zoni, a suha do normalna na ostalim dijelovima lica. Zato je treba njegovati masnom kremom (čelo, nos, brada) i preparatom za normalnu do suhu kožu.

Odstranjivanje make-upa

Za dnevnu njegu svakog tipa kože potrebni su u odgovarajući preparati za čišćenje, te jutarnju i večernju njegu. Ukoliko tijekom dana dolazi do znojenja na treningu, preporučljivo je nakon tuširanja ponoviti dnevni režim njege. Čišćenje lica uključuje pranje (ujutro, navečer i nakon sportskih aktivnosti, mlakom vodom i blagim sapunima, neutralnog pH), skidanje šminke (micelarnom otopinom koji odgovara tipu kože) i piling koji je važan u njezi jer potiče uklanjanje odumrlih stanica, viška loja i ostatke make-upa, te obnovu zdravih stanica što dovodi do zadebljanja kože. Nakon pilinga koža je glatka i sjajna, bore manje vidljive, a pore uže. Osim toga, piling omogućuje i bolji prodor i učinkovitost aktivnih sastojaka preparata za njegu pa ga je preporučljivo raditi piling 2-3 puta tjedno. Tijekom profesionalnih tretmana pilingom se djeluje u dubljim slojevima kože, pa su rezultati vidno učinkovitiji, no preporučuju se samo 2-3 puta godišnje.

Zimska njega trkačica

Noćni peeling

Dnevna krema, osobito u vrijeme intenzivnih treninga ili natjecanja, trebala bi biti bogatije teksture od kreme koja se koristi u ljetnim mjesecima, najviše zbog djelovanja vjetra i hladnog zraka. Obzirom da su sunčeve UV zrake jedan od glavnih uzroka starenja kože lica, izuzetno je bitno zaštititi kožu od njih, pa i tijekom jeseni i zime. Prije izlaska treba nanijeti preparat sa zaštitnim faktorom i to: za oblačnih dana dovoljan je faktor 15, za sunčanih dana 30, a za boravka na snijegu i na višoj nadmorskoj visini faktor 50. Preporučljivo je namazati i uške, usnice, vrat i dekolte. Produži li se boravak na otvorenom treba kremu sa zaštitnim faktorom nanositi svaka dva sata, a za zaštitu kože oko očiju dobro je nositi naočale s UV zaštitom. Nakon treninga preporuča se pranje lica i nanošenje dnevne kreme sa zaštitnim faktorom, a u sredinama s onečišćenim zrakom koristiti preparate sa zaštitom od onečišćenja.

Noćna njega nakon 30-te godine života treba sadržavati retinoičnu i hijaluronsku kiselinu, jer je ona najučinkovitiji anti-age sastojak i dokazano pomlađuje, dovodi do zadebljanja epidermisa, poboljšava cirkulaciju, povećava količinu kolagena i elastičnih vlakana, te stabilizira krvne žile.

Njega kože i životna dob

U 20-tim godinama potrebna je samo redovita njega koja uključuje hidratantne kreme i odstranjivače make-upa. T-zona je nerijetko masna (čelo, nos, brada), a na obrazima normalna.

NJega kože sklone aknama

U 30-tim godinama javljaju se se prve bore, najviše zbog izlaganja suncu bez zaštite, pa dolazi do fotostarenja. Da se ono zaustavi, treba birati odgovarajuću kremu za dnevnu njegu sa SPF> 25. Poželjno je i da preparati za dnevnu njegu sadrže hijaluronsku kiselinu, C vitamin i cink, dok bi preparat za večernju njegu (samo ukoliko se ne planira trudnoća!), trebao sadržavati i A vitamin koji potiče obnovu stanica.

U 40-tim godinama koža postaje suha zbog smanjenja razine estrogena, a bore izraženije. Preparat za dnevnu njegu bi, uz hijaluronsku kiselinu i C vitamin, trebao sadržavati i vitamin E koji koži daje elastičnost te Q 10. Večernja njega bi svakako trebala sadržavati A vitamin u aktivnom obliku. Piling se preporučuje napraviti 1-2 puta tjedno prije večernje njege, kako bi aktivni sastojci kreme mogli lakše prodrijeti u kožu.

U 50-tim godinama koža postaje opuštena, a bore dublje pa se preporuča svakodnevna gimnastika lica, te masaža lica 1-2 puta mjesečno. Dnevna njega treba sadržavati preparate koji  koži vraćaju vlagu i punoću, dakle, hijaluronsku kiselinu, omega masne kiseline, vitamin E, glicerol i ureu. Protiv vidljivih kapilara učinkoviti su vitamini C i K, dok će vitamin A (retinol) u noćnoj njezi potaknuti obnovu kože i sintezu kolegena.

 

dr.med. Ivana Manola, specijalist dermatologije i venerologije

Poliklinika Manola, Varšavska 1, Zagreb