Grudnjak po mjeri trčanja

753

Sportski grudnjak sašiven je od vrhunskog sintetskog materijala koji upija znoj, ali i ubrzava njegovo isparavanje

Nije pretjerano reći da je sportski grudnjak osnova opreme svake trkačice. Istodobno zaštitnik i najbolji partner, pomaže joj da trči najbolje što može. A sumnjičavost početnice koja trenira u običnom, pamučnom, čipkanom ili (još gore!) grudnjaku sa žicom, otklonit će prvo bolno iskustvo.

Zašto je tako? Kako su dojke u prosjeku teške između 250 i 300 grama i nemaju mišiće, a tijekom trčanja pokreću se u tri smjera – gore-dolje, naprijed-nazad i lijevo-desno (i obratno) za čak 9,08 centimetara, javljaju se nelagoda, trenje i napetost u vezivnom tkivu (tzv. Cooperovim ligamentima). Srećom, sve se to može izbjeći nošenjem odgovarajućeg grudnjaka.

Kakav grudnjak izabrati?

Iako je ponuda sportskih grudnjaka velika, nije lako pronaći idealan. Štoviše, istraživanja pokazuju da više od pedeset posto žena trči u modelima sportskih grudnjaka koji nisu po njihovoj mjeri. Ne želite li biti jedna od njih, strpljivo tragajte za idealnim krojem, počevši od veličine jednake vašem običnom grudnjaku, te mrvicu većem.

Stražnji dio sportskog grudnjaka mora obujmiti, ali ne smije stezati leđa, što je najlakše provjeriti gurajući prst pod materijal. Uspijete li bez napora, veličina je dobra (isti test vrijedi i za košarice). A kako ovaj grudnjak mora držati dojke priljubljene uz tijelo na najudobniji mogući način, u kabinu ponesite barem tri različita modela i prijanjanje svakog provjerite i na dinamičan način: s nekoliko enegičnih kretnji tijelom i skokova. Kvalitetni sportski grudnjaci prepoznaju se po nenaglašenim rubovima, glatkim podstavama i čvrstim, ali elastičnim strukturama. Primjetite li na grudnjaku koji vam se svidio debele šavove u unutrašnjosti, ne trošite vrijeme na isprobavanje, jer bi ti šavovi mogu donijeti samo bol i rane.

Što se obujma grudi tiče, postoje dvije osnovne vrste sportskih grudnjaka: s elastičnom i zadebljanom podstavom za manje, te model s odvojivim košaricama (podizačima i držačima) za bujnije dojke.

Izbor dobrog kroja

Sportski grudnjaci podsjećaju na topiće, ali su mnogo više od njih. Neka vas zavede finoća materijala i efektna boja nekog od sljedećih mogućih krojeva:

  1. Navlači se preko glave

Model idealan za manje grudi, jednostavno se odijeva, naramenice stoje na mjestu, no mana mu je što ga se ne može sužavati ili proširivati, te što ga mokrog od znoja morate skidati preko glave i kose.

  1. Kopčan na leđima

Dužine naramenica i trake oko tijela mogu se prilagođavati, lako se odijeva i skida, dobar za nešto veće grudi. Nedostaci? Tijekom trčanja naramenice mogu spuznuti s ramena, a kopča zabosti u kožu.

  1. Spoj prvog i drugog modela

Praktičan jer se, nakon što se prilagode dužine naramenica, lako navlači preko glave, a nakon trčanja se otkopča i skine.

  1. S ojačanjima

Model idealan za veće grudi, jer ima ojačanja na prednjem dijelu (ispod i iznad dojki), pa ih drži na mjestu. Ne pristaje li idealno, može izazvati bol nakon treninga.

Rok trajanja sportskog grudnjaka

Zbog težine svog zadatka, sportski grudnjak održava primjerenu funkcionalnost 30 do 40 pranja, jer će njegova techo-vlakna nakon toga gube elastičnost. Ili da je životni vijek sportskog grudnjaka dug kao i od tenisica, dakle, između šest i 12 mjeseci (ovisno o vašem trkačkom žaru). Dakako, ne perete li ga jakim deterdžentom s izbjeljivačem i ne sušite li ga na radijatoru.