Kako pravilno prati odjeću za trčanje

608
kako prati odjecu za trcanje

Je li vaša ljubav prema održavanju odjeće za trčanje jednaka vašoj ljubavi prema trčanju? Čisto sumnjamo! Pa ipak, znate li kako pravilno prati odjeću za trčanje?

Donosimo vam nekoliko uobičajenih grešaka u održavanju odjeće koje mnogi trkači rade. Objasnit ćemo zašto je pojedina praksa loša, to jest pogrešna, te vam pokušati ponuditi odgovor na pitanje kako ju ispraviti.

Nakon trčanja, posve je jasna potreba za svlačenjem znojne odjeće sa sebe i bacanjem iste u košaru za prljavo rublje. Međutim, ako ste pripadnik one skupine trkača koji spomenutu odjeću ostave u košari sljedećih nekoliko dana dok ne dođe na red za pranje, imajte na umu da je ostavljanje odjeće natopljene znojem na hrpi jedna je od najgorih stvari koju možete učiniti. Poznata je činjenica da se u tamnim i zatvorenim prostorima, kao što je košara za rublje, stvaraju uvjeti za razmnožavanje bakterija. Dodajući tome vlagu iz znoja u samoj odjeći, stvoreno je savršeno okruženje za rast mikrobakterija. Što se duže razvijaju, to više neugodnih mirisa proizvode, a pritom se goste mrtvim stanicama kože koje ste oznojili tijekom trčanja. I ako taj ciklus kontinuirano ponavljate, neugodan miris iz odjeće postaje sve teže ukloniti. Srećom, postoji jedna korisna navika koju možete usvojiti. Umjesto odlaganja odjeće u košaru, prvo ju objesite da se osuši. Premda predstavlja dodatan korak, vrlo je učinkovit i može vam dugoročno olakšati život, stoga nemojte biti lijeni. Važno je postići da vlaga od znoja ispari iz odjeće koju potom možete staviti u košaru i oprati onda kad vam odgovara.

U redu, nakon što smo svladali važnost sušenja odjeće prije pranja, bacamo se na detalje samog pranja. Za početak, uložite trud i pročitajte što piše na etiketama. Neke će vam dati vrlo jasne upute poput „ne prati na visokim temperaturama“, „ne koristiti izbjeljivač“ i slično. Ako se nađete u nedoumici, savjet koji zlata vrijedi jest da ne možete pogriješiti s hladnom vodom. Tkanina koja se najčešće koristi za današnju sportsku odjeću nije dizajnirana za pranje vrućom vodom koja ima učinak oslabljivanja najlonskih i lateks vlakana. Koristeći toplu vodu riskirate uništavanje svoje odjeće.

Kad govorimo o deterdžentu, važno je napomenuti kako su se posljednjih godina na tržištu pojavili posebni proizvodi za održavanje sportske odjeće. Ako vam se po glavi vrzmaju misli kako se radi o lukavom marketinškom triku i pobornik ste stava kako je svaki deterdžent isti, ipak vas moramo razuvjeriti. Stručnjaci za čišćenje tvrde kako se specijalizirani deterdženti mogu učinkovito boriti protiv neugodnih mirisa i mrlja pomoću enzima koje sadrže u svojoj formuli od kojih su uobičajeni proteaza, mananaza i amilaza. Slično onome što rade u našim tijelima, spomenuti enzimi razgrađuju tragove zemlje ili tvrdokorne nakupine poput ulja za tijelo, dezodoransa i znoja. Uz to, ako odjeću prije pranja okrenete naopako, deterdžent će lakše prianjati na vlakna koja su bila u izravnom kontaktu s vašom kožom.

Sljedeći korak koji se doima logičan jest upotreba omekšivača. Međutim, iako naše ručnike i plahte čini mekanima i mirisnima, u slučaju odjeće za trčanje može napraviti više štete nego koristi. Omekšivač zapravo može imati protuučinak i onemogućiti sposobnost disanja koja je sportskoj odjeći neophodna. Ono što vam u ovom slučaju može poslužiti kao idealno alternativno rješenje jest ocat. U pretinac stroja za pranje rublja koji je predviđen za omekšivač dodajte oko pola šalice octa koji djeluje kao prirodni omekšivač, ali pritom neće izazvati nikakva oštećenja na vašoj odjeći, a pomoći će smanjiti neugodne mirise.

I za kraj, vraćamo se na već spomenuti proces sušenja odjeće. Premda su u puno češćoj upotrebi u američkim kućanstvima, sušilice rublja postižu popularnost i u našim krajevima. Iako bez sumnje predstavljaju spas vrlo zaposlenim osobama, sušilice nažalost ipak oštećuju sportsku odjeću, posebno na višim temperaturama, jer razgrađuju sintetička vlakna i time smanjuju elastičnost materijala. Uz to, bitno je znati da sušilice zapravo zagrijavaju preostale bakterije koje ostanu u vašoj odjeći i nakon pranja što može rezultirati pojavom neugodnog mirisa kao da odjevni predmet uopće nije opran. Stoga, da zaključimo, staromodno sušenje odjeće na štriku ili stalku preporučena je metoda. Da, oduzima više vremena, ali će sačuvati vašu odjeću za trčanje.

Fotografija: unsplash