Mokri test: saznajte tip svog stopala

1631
tip stopala

Želite li otkriti kakve vam tenisice trebaju za trčanje, prvo proučite koji tip stopala imate. Kako? Najbrži i najlakši način određivanja tipa stopala jest “mokri test”:

  • ulijte malo vode u plitku posudu
  • smočite stopalo
  • stanite na papirnatu vrećicu ili deblji papir
  • odmaknite se i pogledajte papir

Proučite oblik svoga stopala i usporedite ga s dolje navedenim tipovima.
Iako druge varijable (kao što su vaša težina, biomehanika, tjedna kilometraža i sklonost određenom modelu) također imaju utjecaj, poznavanje svoga tipa stopala prvi je korak pri pronalasku odgovarajuće obuće.

Normalan (srednji) luk

Mokri test: Ako vidite otprilike pola luka svoga stopala, imate najuobičajeniji tip stopala i normalnu pronaciju (uobičajeno kretanje stopala iz skočnog zgloba; stopalo je lagano okrenuto prema unutra). Suprotno popularnom mišljenju, pronacija je dobra. Kad se luk rotira prema unutra, pronacija apsorbira šok. Ako imate ovaj tip stopala, možete nositi gotovo bilo kakvu obuću, no najbolje bi vam odgovarala stabilna tenisica koja pruža umjerenu potporu za luk (ili medijalnu stabilnost). Lakšim trkačima s normalnim lukom mogle bi biti draže tenisice sa srednje mekim potplatima (neutralni jastučići) bez ikakve dodatne potpore, ili pak obuća za trening koja pruža potporu bez dodatne težine, za jači osjećaj brzine.

Plosnat (niski) luk

Mokri test: Ako vidite gotovo cijeli otisak stopala, imate ravno stopalo, što znači da vjerojatno imate izraženu pronaciju. Drugim riječima, mikrosekundu nakon udara stopala o tlo vaš luk previše rotira prema unutra, što uzrokuje pretjerano kretanje stopala i povećava rizik ozljede. Potrebne su vam tenisice za stabilnost koje imaju dvodijelni srednji sloj potplata i “stupove” koji pružaju potporu kako bi smanjili pronaciju i najbolje su za one koji imaju blagu do umjerenu pronaciju. Ili probajte tenisice za kontrolu pokreta, koje imaju čvršći sustav potpore i najbolje su za trkače s izraženom pronacijom te za visoke, teške (više od 74 kg) ili trkače s “oksericama”.

Visoki luk

Mokri test: Ako vidite samo svoju petu, dio ispod prstiju, i tanku liniju s vanjske strane stopala, imate visoki luk, što je pak najrjeđi tip stopala. To znači da vjerojatno imate supinaciju, što može izazvati preveliki šok jer luk ne rotira dovoljno prema unutra da bi ga mogao apsorbirati. U ovom slučaju najviše vam odgovaraju tenisice sa srednje mekim potplatima jer mekši srednji sloj potiče pronaciju. Bitno je da vaše tenisice nemaju dodatne sisteme stabilnosti koji bi smanjili ili kontrolirali pronaciju na način na koji bi to činile cipele za stabilnost ili kontrolu pokreta.