Bad Kleinkirchheim: Nordijsko klizanje novi je trend u srcu koruških Alpa

319
Bad Kleinkirchheim
Fotografija: Bad Kleinkirchheim

Koruška nudi širok izbor mogućnosti zimskih sportova – skijanje, snowboard, skijaško trčanje, sanjkanje, pješačenje, hodanje na krpljama ili klizanje na ledu, a tu su i novi trendovi poput nordijskog klizanja. Zima u Bad Kleinkirchheimu i na padinama Nockbergea raznovrsna je i bogata. Možete birati od izazova i aktivnog odmora pod alpskim vrhuncima do opuštenih šetnji prirodom. Savršeno održavane staze, šetnice kroz park biosfere Nockberge i lokalne skijaške škole nude fantastične ture na kojima možete istraživati zimski krajolik. A kad se poželite zagrijati, izvana i iznutra, čekaju vas 24 planinarska doma koji mirišu na klinčiće u kuhanom vinu.

Plavi, crveni i crni spust
Skijalište koje ugošćuje utrke svjetskog skijaškog kupa nalazi se na 1100 do 2055 metara nadmorske visine, što jamči puno sunčanih dana i za najveće zime. Više od 100 kilometara održavanih staza s 24 lifta na površini većoj od 300 hektara jamče dovoljno prostora i za najizdržljivije. Staze uključuju 18 km plavih, 77 km crvenih i osam kilometara crnih spustova, a tu je i osam kilometara duga staza od umjetnog snijega.

Bad Kleinkirchheim
Snow park

Novost je staza za snowtubing kod Ottingera, tu su i saune uz staze u St. Oswaldu i Bad Kleinkirchheimu. Dolazite li s najmlađima na raspolaganju su četiri skijaške škole sa skijaškim vrtićima, a tu je i tu je i Kidsslope, zabavna skijaška staza za najmlađe.

Snake-Run za freestylere
U skijaškom parku freestyleri će doći na svoje. Staza je podijeljena na dio za početnike i one naprednije, a kombiniranje lakih i težih prepreka bit će dobra škola za svakoga. Na izboru su Five Banked Turns, sedammetarski Down/Flat Box i šestmetarski Up/Down Box, zatim Curved Box te Kickers, Rails, Tubes i Boxes te nazaobilazni, jedinstveni Snake-Run.

Skijaško trčanje i ture po visovima
Nordijci u Bad Kleinkirchheimu mogu uživati u laufu duž osam kilometara duge staze Römertrail. Staza je srednje teška i raznovrsna, a kad su vremenski uvjeti dobri može se produžiti do 45 kilometara udaljenog Gnesaua. Postoji i 6 km duga staza iznad dječjeg hotela Schneekönig te četiri različite staze na Turracheru, namijenjene početnicima i iskusnim trkačima. Klasičari i slobodnjaci podjednako će uživati i na 16 km dugom panoramskom putu Hochrindl s pogledom na Nockberge. Na raspolaganju su i desetak kilometara duge ski ture po okolnim planinskim visovima, kao i početničke ture s vodičima.

Klizanje na jezeru i nordijsko klizanje
Skijanje na prirodnom ledu poseban je doživljaj. Klizalište Kurpark i obližnja jezera Brennsee i Afritzer privlače klizače koji se mogu zabavljati besplatno, čim vremenske prilike to omoguće. Dakako da postoji i staze curling, kod restorana Einkehr i u sportskoj areni u Bad Kleinkirchheimu. Nova se zabava zove nordijsko klizanje, spoj klizanja i skijaškog trčanja. I dok klizanje uglavnom jača nožne mišiće, nordijsko klizanje aktivira i mišiće ruku, ramena, leđa i one trbušne. Opremu možete nabaviti u sportskoj trgovini u Feld am Seeu.

Šetači pak mogu računati na 60 kilometara uređenih staza kroz doline i šume. Ulaznice stoje 17,20 eura za odrasle, osam za djecu, a uz predočen dokaz za smještaj bit će i desetak posto jeftinije. Staze su obično duge između tri i pet kilometara, a tu su i usponi na Wöllaner Nock, Nockalm ili oko jezera Brunnachsee.

Ljubitelje sanjkanja čeka pak 800 metara duga staza kod Kaiserburga te po četiri kilometra duge staze do Falkerthausa i Poldlhüttea.

Opuštanje uz logorske vatre i holističke seanse
Za opuštanje tu je vožnja u saonicama s konjskom zapregom. Romantične vožnje za parove i cijele obitelji uključuju posjete planinarskim domovima uz vrući punč, vožnju pod svjetlom svijeća, degustacije i aperitive uz logorske vatre. Kad ste već u Bad Kleinkirchheimu, ne propustite Termalno rimsko kupalište Aromaticum. Vratite svoj duhovni mir i tjelesnu snagu i isprobajte masažu, kupke i inhalacije eteričnih ulja lavande, mente, naranče i jasmina. Ovaj nihilistički hram radi vikendom, od 14,14 do 19,19 sati. Uz holističke seanse dostupni su relaksacijski programi tehnikom kišnih kapi, wellness za stopala te klasične i Lomi Lomi Nui masaže.

Ski pass i obiteljske karte
Žičare Kaiserburgbahna, Maibrunnbahna, Brunnach Biosphärenparkbahna, Nockalmbahna i Sonnwiesenlifta neprekidno voze od jutra do mraka. A da bi vam što više toga bilo dostupno, preporučuje se ski pass za Bad Kleinkirchheim. Dnevna skijaška karta za djecu stoji 24 eura, mladi plaćaju 37, odrasli 48, a umirovljenici 41 euro. Karta koja uključuje i posjet spa centru u prosjeku je desetak eura skuplja, a postoje i poludnevne i dvosatne ulaznice na skijaške terene. S obiteljskim kartama dobiva se 10 posto popusta, djeca mlađa od četiri godine voze se besplatno s roditeljima, a mlađi od šest mogu za šest eura nabaviti ski pass koji vrijedi šest dana.

Fotografije: Bad Kleinkirchheim