Kitzbühel: cross-country, freeride, hodanje na krpljama i skijanje na mjesečini, ovdje možete baš sve

212
Kitzbühel

Dosta vam je nepotrebnog stresa? Ove zime odlučili ste se kraljevski provesti i pucate samo na najbolje? Krenete li na zimovanje u Kitzbühel, najsportskiji grad u čitavim Alpama, onda ste pogodili usred mete. Idete li sami, u paru, s društvom ili s obitelji, svejedno. Kitzbühel nudi obilje sportskih aktivnosti za sve, i profesionalce i obične turiste. I ne nužno na snijegu: na raspolaganju su i klizališta, plivališta, teniski tereni i penjališta. U slobodno vrijeme ima se što za vidjeti, a postoje i brojna mjesta na kojima možete biti viđeni.

Skijaška sezona duga 200 dana počela 13. listopada
Skijaška sezona na Resterkogelu otvorena je 13. listopada, a snijega bi tradicionalno trebalo biti čak 200 dana. Do čak 185 kilometara skijaških staza u brdima oko Kitzbühela vodi vas čak 57 žičara. Staze su kategorizirane po težini, od onih namijenjenih djeci i obiteljima, poput dječjeg grada Bärenlanda i Familienstreifa, do onog pravog, spustaškog Streifa.

Kitzbühel je nadaleko poznat i po svojim stazama za freeridere. Lako dostupni i atraktivni za vožnju, tereni puni strmoglavih vrhova, naglih spustova i dubokih snijegova prostiru se na više od 200 četvornih kilometara. Zahvaljujući sjeverozapadnom položaju, idealni uvjeti za freeride mogu se očekivati već od kraja studenog kad napada snijeg prosječno dubok čak 2,4 metra. Sva se oprema može posuditi na licu mjesta, a možete unajmiti i vlastitog vodiča-trenera.

KitzbühelSkijaške staze otvorene su od sredine listopada sve do početka svibnja. Alpsko skijanje, snowboard i freeride nisu jedine mogućnosti uživanja u snijegu. Kome je spuštanje niz strme staze previše, ostaju mu zimske šetnje, hodanje na krpljama, nordijsko skijanje i jurnjava saonicama koje vuku konji. Ovdje možete birati jer Kitzbühel doista nije samo spust niz legendarni Streif. Podno strmih visova nižu se pitome udoline do kojih vode dobro održavane staze i putevi. Pješačenje kroz snijegom prekrivene Alpe oko Kitzbühela i obližnjih Auracha, Jochberga i Reitha opušta dušu i vraća snagu tijelu.

Osvojite Wandernadel: besplatnim turama do hodačke značke
Lokalni turistički ured od prosinca nudi i besplatne vođene ture pješačenja i hodanja na krpljama. Nakon tri odrađene ture dobit ćete i prvu hodačku značku, takozvani Wandernadel. Vođene ture na raspolaganju su od ponedjeljka do petka. Ako ste u Kitzbühel stigli samo u cipelama, hodačke štapove i cipele možete iznajmiti za 12 eura.

Na sunčanoj strani doline leži Bichlalm, kraj s najboljim stazama za pješačenje, hodanje na krpljama i ski touring. A kad ste već tu, nikako ne propustite niti šetnju do akumulacijskog jezera.

Nordijski raj: 500 kilometara staza za hodanje
Tko obožava skijaško trčanje tu će doći na svoje jer oko Kitzbühela proteže se više od 500 kilometara brižno uređenih staza. Staze se mogu koristiti besplatno, a ima ih za svačiji ukus; Kitzbühellakših i težih, dužih i kraćih, dovoljno za cijelu zimu. Ne bude li slučajno dovoljno snijega, uvijek možete skijati na umjetnom snijegu lokalnog golf terena. Staza je pod reflektorima pa možete vježbati i po mraku. Navečer dakako rade i alpska skijališta, sanjkališta i klizališta, kao i jedina staza za sledging.

Sve su popularnije skijaške skitnje okolicom grada pod mjesečinom, ili s bakljama u rukama. Ljubiteljima curlinga na raspolaganju je jedini profesionalni teren u Austriji te niz amaterskih borilišta, gdje se cijene kreće od 40 eura za grupe do pet igrača, odnosno 50 eura za veću grupu.

Hahnenkamm, polo na snijegu i ljekovite trave
U tamošnjem sportskom parku vrijeme možete prekratiti i penjanjem po 17 metara visokom umjetnom zidu veličine 850 m². A ako se uz sav taj snijeg i led zaželite tekuće vode, na raspolaganju je plivački kompleks Aquarena s bazenima, saunama i spa centrom s tretmanima ljekovitim biljem.

Pauzu od skijanja može se potrošiti i na izlet do zoološkog vrta, 40 hektara ograđenog područja u kojem obitava dvjestotinjak životinja: jeleni, risovi, veprovi, jak, zebu, svisci, divlje patke, fazani, paunovi…

Od kraja studenog pa sve do Štefanja u Kitzbühelu traje tradicionalni, raskošni Advent. Kruna zabave je novogodišnja proslava sa skijanjem s bakljama, vatrometom, akrobatskim skokovima i nezaobilaznim jodlanjem. Siječanj je u znaku sporta. Na Sveta tri kralja se još od 1881. voze utrke konjskih zaprega. Od 17. do 20. siječnja održat će se tradicionalni turnir u polu na snijegu, a sportska drama kulminira od 21. do 27. siječnja kad se voze utrke svjetskog skijaškog kupa, neusporedivi Hahnenkamm.

Ski pass otvara sva vrata
Da skijaši ne bi ostali bez snijega brine KitzSki koji u spremniku Hornköpfl ima pohranjeno 110.000 m3 snijega, a staze zasnježuje čak 55 strojeva. S njihovom dnevnom ili višednevnom kartom možete koristiti 215 kilometara skijaških staza različitih stupnjeva težine, žičare, snowboard terene, prirodna sanjkališta i stotine kilometara cross-country skijaških staza i šetališta. Ovaj ski pass prepolovljuje cijenu bazena Aquareninom wellness centru. Karte se mogu kupiti za različite termine, od dvodnevnih do onih koje vrijede 15 dana, a cijene im variraju, ovisno o dijelu sezone i starosti korisnika. Tako dvodnevna karta za odrasle stoji od 89 do 110 eura, ona za mladež od 55 do 83, a dječja između 44 i 55 eura. Dvotjedna karta pak stoji od 364 do 455 eura, ona za mlade od 273 do 341 eura, a dječja od 182 do 227 eura.

Fotografije: Kitzbühel Tourism