Jeste li čuli za plogging?

213
plogging

Iza imena krije se novi skandinavski trend koji spaja brigu o tijelu i brigu o okolišu. Točnije, kombinira švedske riječi za “pokupiti” i “trčanje”. Pokret osnovan 2016. od strane švedskog ekologa Erika Ahlströma podrazumijeva organizirano trčanje pojedinca ili grupe trkača koji su opremljeni rukavicama i vrećama za smeće. Za cilj imaju prikupiti što više smeća koje nađu na stazi ili pločniku.

Ideja je, ako se bolje razmisli o tome, zaista odlična, jer prikupljanje smeća je mnogima neprivlačna aktivnost. No, za trkače se smatra da su po prirodi kompetitivni, stoga premda plogging događaji nisu utrke u pravom smislu riječi, mnogim sudionicima je triger za sudjelovanje upravo želja da ostvare uspjeh na način da prikupe najveću količinu smeća u najkraćem vremenskom roku.

Ako je suditi prema mnoštvu objava koje se preplavile društvene mreže (hashtagovi #plogga i #plogging) ovaj se fitness trend proširio po cijelom svijetu. Za vrijeme posljednjeg „Outdoor Retailer“ – najvećeg sajma i konferencije o sportovima na otvorenom, Ahlström i njegov tim vodili su premijernu plogging ekspediciju u gradu Denveru i njegovoj okolici.

Uz benefit za okoliš, praksa plogginga nudi određene vrijedne prednosti za trkače u obliku čučnjeva i sličnih vježbi koje se izvode pri sakupljanju smeća i omogućavaju povećanu potrošnju kalorija. Fitness aplikacija Lifesum prva je prepoznala vrijednost plogginga te je svojim korisnicima (broje ih 25 milijuna) omogućila praćenje aktivnosti tijekom treninga. Prema podacima koje su dosad prikupili, prosječan korisnik potroši 288 kalorija u 30 minuta plogginga.

Dakle, što se čeka? Tenisice na noge, vreću u ruke i ajmo! 🙂

Fotografija: facebook stranica Plogga