Langlauf za obitelj u Obertauernu

441
langlauf

Skijaško trčanje je idealan sport za roditelje koji žele da im klinci nauče skijati, a pri tome sami ne skijaju. Stvar je vrlo jednostavna: imate preko 40 godina, niste dosad naučili skijati, a zbog godina, straha ili velike kosine skijaške staze, nema šanse da ćete to ikada naučiti. Klince ste upisali u školu skijanja – i što sad?

Šetnja po mjestu ili sjedenje po barovima skijaških destinacija? Ne, ne, ne…  unajmite opremu za skijaško trčanje, uzmite brzinski sat instrukcija i možete sami krenuti u istraživanje okolnih staza.

Ove sezone smo po prvi put i mi to napravili, čak uz malu prethodnu pripremu: osnove skijaškog trčanja provjerili smo na YouTube kanalima. Budući da tijekom godine trčimo po raznim trekovima/trailovima, ovo je zapravo bila karika koja nedostaje.

Uz radno vrijeme austrijskih škola skijanja (petosatni dnevni program), ostaje vam zaista dosta vremena za trening skijaškog trčanja. Klinci su pod paskom instruktora skijali po brojnim stazama Obertauerna, dok smo mi prionuli na ozbiljan posao.

Prilično smo brzo pohvatali konce klasičnog skijaškog trčanja i krenuli otkrivati staze (njem. Loipen) na platou povrh Obertauerna. U prekrasnom ambijentu, okruženi planinama čiji vrhovi dosežu do visine od gotovo 2500m, uživali smo u moru snijega uz pokojeg skijaškog trkača kojih nije bilo mnogo, barem ne tijekom „hrvatskog tjedna“.

Iskreno, prvi koraci na skijama su nas prevarili jer se skijaško trčanje za potpunog početnika čini malo prelagano, a ustvari nije. Fizički vrlo zahtijevan sport koji traži odličnu koordinaciju pokreta i prijeko potreban balans na skijama koje nemaju rubove a po kojima bi mogli sigurnije kliziti ili skijati. Odmah ćemo priznati da smo i supruga i ja po par puta fino tresnuli na stazu. Dobra je stvar da nema neke brzine i da se ozlijede događaju vrlo rijetko.

Dodatno otkriće nam je bilo da za skijaško trčanje nema plaćanja propusnica za staze i da zapravo ta aktivnost ispada mnogo isplativija od samog skijanja, odnosno potencijalne jurnjave niz padine. Da se razumijemo, juriti možete i po stazama za skijaško trčanje, osobito onima namijenjenima iskusnijim skijašima koji dobro svladavaju oštrije padine i uspone. Za uspješno svladavanje takvih staza ipak je potrebno nešto više od dvodnevnog iskustva i treninga.

langlaufInače, staze za skijaško trčanje u Obertauernu su odlično pripremljene, a uz karte staza – kojih ima preko 50 km – uspjeli smo provjeriti i Biathlon Centre u 4 kilometra udaljenom Gnadenalmu gdje smo probali i pucanje iz zračne puške (baš kao na TV-u, a instruktor me odmah po upoznavanju počeo ispitivati o Jakovu Faku) te isprobali staze u obližnjem Untertauernu, gotovo 10 km udaljenom od Obertauerna.

Drago nam je bilo vidjeti i još pokoji par roditelja koji ne skijaju, a odlučili su i sami probati ovaj intenzivni sport, te smo imali priliku i s njima razmijeniti početnička iskustva i doživljaje.

Skijaško trčanje je aktivnost koju jednostavno moramo preporučiti svakome tko voli prirodu, aktivnosti na otvorenom i zdrav život.

Ukoliko se odlučite za ovakav tip obiteljskog odmora, skijanje obogaćeno skijaškim trčanjem, Obertauern je pravo mjesto za vas…