Ponos i sreća: prva hrvatska ekspedicija na Južni pol!

127
Davor Rostuhar

Hrvatski svjetski putnik Davor Rostuhar, inače (puto)pisac i fotograf, uspješno je završio prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol. Predvidio je da će mu trebati ravno 50 dana za ovaj pothvat, no nakraju je tri dana prije roka stigao do svoje nadasve egzotične destinacije. A egzotičan je bome bio i sam plan cijelog puta. Naime, Davor je sam, hodajući na skijama, bez dostave hrane i pomoći pasa prešao 1150 km (ukupan uspon 2800 m) od ruba Antarktike do Južnog Pola, i time postao prvi Hrvat te 21. osoba u svijetu koja se može pohvaliti tim uspjehom.

Dnevno je hodao i do 12 sati te prelazio u prosjeku 25 kilometara pri vrlo nezahvalnim uvjetima poput temperature koja je varirala između -15 i -25 stupnjeva. Na sanjkama težine 130 kilograma vukao je sve što mu je bilo potrebno za preživjeti ovakav zadatak, poput šatora, hrane, opreme itd. Ukupno je imao samo tri dana pauze, a po stizanju na cilj, Davor je poručio da se osjeća odlično te da nije imao nikakvih problema po putu.

Presretan sam jer sam sami sebi dokazao da je moguće ostvariti snove. Postavio sam si ambiciozan cilj i putem do ostvarenja htio dokazati da se uz puno rada, vjere, truda i predanosti može ostvariti što god poželiš. Nadam se da će ova moja priča motivirati i druge ljude, kao što su drugi motivirali mene. Slijedite svoje snove. Moguće je!, kazao je Rostuhar.

Rostuhar je dosad proputovao više od sto država, objavio je šest knjiga, više od dvjesto reportaža i tisuću fotografija u raznim publikacijama. Za ovu se ekspediciju pripremao dvije godine, trenirao je u Sibiru, Norveškoj i na Grenlandu, a osobito je zanimljiv dio priče crowdfunding kampanja kojom je osigurao znatan dio sveukupnog troška ovog projekta.

Premda više ne možete sudjelovati u prikupljanju sredstava, svakako preporučujemo da bacite oko na ovu stranicu i dobijete detaljan uvid o tijeku ekspedicije, onome što možemo očekivati po njenom završetku te općenito osobnim razlozima zbog kojih se Davor odlučio na ovu avanturu.

Fotografija: Davor Rostuhar