Ultra Trail de Mont Blanc 2018: pomor zvjezdarnice

216
UTMB 2018

Ovogodišnji UTMB kao uvertiru je imao sličnu histeričnu predigru kao i prošlogodišnji; gomila članaka o Kilianu i Jimu, video intervjui u kojem se jedan sprda s obaveznom opremom, a drugi objašnjava svoju sklonost sladoledu s pistacijom.

Kod žena puno manje pompe. Kada se pred utrku povukla prošlogodišnja druga Andrea Huser, a onda i par dana pred start braniteljica naslova Nuria Picas, bilo je jasno da je ženska konkurencija širom otvorena, jer se od favoritkinja tek (nedovoljno zaliječena) Caroline Chaverot pojavila na startu.

No, kod muškaraca stvarno nitko nije predviđao ovakav rasplet, Xavieru Thevenardu svi su predviđali plasman među deset, neki među pet, par ljudi mu je dalo i treće mjesto, no dvostrukog pobjednika nitko nije vidio kao budućeg trostrukog pobjednika. O drugoplasiranom rumunjskom vojniku Hajnalu da ne pričam, dok je trećeplasirani Gamito bio samo kandidat za top 10.

Što se desilo?

Prase se objesilo i pala je temperatura, kiša, nešto neviđeno za Alpe.
Prase se objesilo i Kiliana je upikla pčela na dan utrke. A možda se desilo i to da je trčao i pobijedio na Trofeo Kima, tehnički zahtjevnoj 52 kilometara dugoj utrci tjedan dana prije UTMB-a. Možda ni njegovo tijelo nije svemoguće.

Prase se objesilo i možda bezbrojni dugi i brzi treninzi Jima Walmsleya koje je marljivo uploadao na Stravu i nisu najbolji način pripreme za 100 majlericu. Rob Kraar nedavno je pobijedio Leadville 100 majlericu s najduljim treningom od 50km, bez ijednog treninga brzine i s gotovo tri tjedna netrčanja pred trku zbog upaljene ahilove tako da je samo vozio brdski bicikl.

Prase se objesilo i diskvalificiralo Xaviera Thevenarda na Hardrocku, kultnoj američkoj 100 majlerici gdje je Xavier snimljen mobitelom kako na stazi uzima guc vode i prima „asistenciju“ (neka teta mu meće nešto u ruksak). Dakle, pomoć od pratećeg tima izvan za to predviđene zone. Makoliko mi idu na jetra Ameri i analnost, moram reći da se u sedam godina provedenih u Americi na trkama nisam susreo s kraćenjima, varanjima bilo kakvih vrsta, a cijeli svoj trkački život prije i poslije povratka u Hrvatsku na svoje oči i uši stalno slušam o kraćenjima, vožnji, vanjskoj pomoći, nedozvoljenim pratećim timovima. Možda je tih posljednjih 15 nepretrčanih kilometara Hardrocka bilo presudno za pobjedu simpatičnog i ponosnog Xaviera. Em se taman malo zašparao, em mu se probudio inat. Na ulasku u cilj Mont Blanca simbolično je pred kamerama izvadio duda bočicu i srknuo, a onda demonstrativno prolio malo vode. Kako je i sam izjavio, samo guc vode, to je moja posveta društvu iz Hardrocka. Samo guc vode.

Prase se objesilo i teta Canepa, vladarica 100 milja Istre dočekala je svoj dan, kad su mlade i brze išle prebrzo, a pametne i iskusne bile nestrpljive ili ozlijeđene.

Start je bio spektakularan, Walmsley je odletio kao da je riječ o 10 kilometarskoj utrci. Ispratili su ga Zach Miller i Kilian. Kod žena Magdalena Boulet, opet USA, zaletila se ko da je Jim Walmsley.

Xavier nije odletio za prvima, no svi članci koji kažu da je krenuo lagano pretjeruju. Niti u jednom trenutku Xavier nije bio ispod šestog mjesta i držao se uglavnom na 3-4 minute od vodećih, da bi negdje tijekom noći malo stao da se toplije obuće i tako došao do maksimalnih 13 minuta zaostatka za Zach Millerom na Col Siegneu, nakon 60 km. Tu razliku anulirao je do Col Fereta na 100-tom kilometru. A od Champexa ostavlja Zacha i u tom trenutku je borba za pobjedu bila gotova kod muškaraca.

A kod žena je bila u punom zamahu.

Magdalena Boulet odigrala je ulogu zeca kao i Jim Walmsley. 40-ak kilometara u vodstvu i onda raspad sistema. Caroline Chaverot je zatim odigrala ulogu Zacha Millera; preuzela vodstvo uz grimase i patnju gazeći se kolko ide.

A kad je ona pred jutro odlučila potpisati kapitulaciju zbog pothlađenosti, na scenu stupa prvenstvo veteranki. Prvo je vodstvo preuzela Katia Fori (završila peta), 1972. godište, da bi ju prešla skoro pa domaća cura, Francesca Canepa, 71. godište  (Canepa živi u Courmayeru s talijanske strane Mont Blanca), a onda i baskijska klinka Fraille, 74. godište. Za nju treće UTMB postolje (2. mjesto) i po njenim riječima Mont Blancu au revoir. A pred kraj se u to umiješala i Jocelyn Pauly, 73. godište. O sedmoplasiranoj Ildikó Wermescher da ne pričamo, 53 joj je godina tek.

Xavier Thevenard, 88. godište, mogao bi joj biti dijete. Tihi i samozatajni frenči, nordijski skijaš, biatlonac, biciklist planinar, biciklist, kajakaš, dečko koji ističe da ne trči zato da bi pobjeđivao. „Trčim zato jer volim biti u planini.“ Usput eto osvojio i treći Mont Blanc, izjednačivši se sa Jornetom i D’Haenom.

Priča ostalih muškaraca s vrha poretka uglavnom se svodi na „tko je ovaj?“. Osim trećeplasiranog Gamita sve odreda trkači bez pravog sponzora, neki i bez pratećeg tima, osuđeni samo na sirote okrepne stanice tako da nisu u prilici na svakoj okrepi mijenjati robu (kao Canepa koja je tako uspjela izbjeći pothlađivanje). Nepoznati ultra trail fanatici koji su ispunili svoje snove. No, nisu ni oni neki padobranci, drugoplasirani Hajnal je recimo bio 15-ti na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu u trailu i proveo je čak mjesec dana pred trku u Chamonixu pripremajući se UTMB 2018. Lako je tako, ta rumunjska vojska ima dobre godišnje. Nije slučajnost da je bio veći broj dečkiju među prvima koji su profesionalni vojnici.

Ove godine se na Mont Blancu dogodilo ono što smo vidjeli i na ovogodišnjem Bostonskom maratonu. Kornjača je opet pobijedila zeca. Loše vrijeme, hladnoća, teški uvjeti. Takvo vrijeme često daruje pobjednike koji nisu nužno najbrži, najljepši, najjači, već najuporniji, najpametniji, najizdržljiviji, najmirniji, na bol i patnju otporni.

P.S. Idućih godina nas čeka kineska invazija. Eksploziju traila u Kini kojoj kumuje bogata UTMB franšiza, koja je zavladala organizacijom utrka na azijskoj sceni prati rast kvalitete trkača koji se i u Francuskoj kroz prateće trke probijaju prema vrhu. Ove godine imaju pobjednicu i vicepobjednika 100 kilometarskog CCC-a koji najavljuju pohod na glavnu trku. Iduće godine čitat ćemo o tome kako se Miao Yao zaletila. Zaletila i pobijedila? Ili zaletila i pukla ko Walmsley…

Zai jian!

Rezultati