Ultra vikend rekorda: novi rekord staze na Western Statesu i svjetski rekord na 100 km

132
Western States

Ono što je Mont Blanc za Europljane, Western States je za Amere. S jednom velikom razlikom, koja nije u skladu s našim predrasudama o američkim megakapitalistima – WS nije biznis.

Iako bi organizatori s lakoćom mogli prodati startnina barem kao Ultra Mont Blanc, strogi zakoni o očuvanju prirode ne dopuštaju nastup više od 369 natjecatelja. To ograničenje i činjenica da je Western States najstarija 100 majlerica, čini ga svetim gralom trejl ultraša. U doba masovnosti trejlanja, za mnoge vulgaris ultraše nastup na ovoj utrci ostaje samo pusta tlapnja i nedosanjani san. Lutrija je neumoljiva pa i neki elitaši moraju čekati godinama dok na neki način ne izbore nastup na WS-u. Naime, nastup je zagarantiran za deset prvoplasiranih prošle godine, za 6 vodećih s Utra Trail World Toura i, odnedavno, za pobjednike 12 “Golden Ticket“ utrka te za predstavnike nekih zaslužnih klubova organizatora i osnivače, čime dolazimo do brojke od niti tristotinjak mjesta na lutriji.

Ove godine je sva pozornost bila na muškićima: drugi nastup proslavljenog Salomonovog vinara Françoisea D’Haenea iščekivalo se kao nekad Kilianov – većina je bila uvjerena u njegovu pobjedu, a od pobjednika i novog rekordera Walmsleya očekivalo se samo novo zaletavanje i pucanje.

Sličan scenarij očekivao se od ultra heroine Camille Heron u ženskoj utrci, no kada je tjedan dana prije utrke odustala od nastupa (ali ćemo vjerojatno imati prilike gledati njen nastup u Sv. Martinu na Muri na prvenstvu svijeta na 100 km) splasnuo je i interes za cure.

Sama utrka ispala je vrlo dosadna za praćenje. Pogotovo muška. Walmsley je zagospodario utrkom nakon prve okrjepe i već na pola utrke imao 20-tak minuta zalihe ispod rekorda staze. Za razliku od prijašnjih godina, nije se dogodilo neko pucanje ili gubljenje, najdramatičniji trenutak za Walmsleya bio je susret sa medvjedicom koja ga par minuta nije puštala da ode po svoju pobjedu. Rekordni rezultat 14:30 ustvari je kudikamo vredniji ako se uzme u obzir da je stari, 14:46 Tima Olsona, postavljen na dan kada su temperature bile i desetak stupnjeva niže.

Chapeau, Jim!, rekao bi Fracois D’Haene koji je slično kao Walmsley nakon druge kontrole zasjeo na svoje drugo mjesto i tamo ostao i obranio čast Europljana.

Nešto neizvjesnija bila je borba za treće mjesto, koje je drugu godinu za redom osvojio 33-godišnji Mark Hamond koji iza sebe ima tek tri godine bavljenja trčanjem.

Za razliku od četvrtoplasiranog, Britanca Iana Sharmana koji je postigao deveti plasman među prvih deset.

Kod žena smo pratili nešto uzbudljiviju utrku, poglavito zahvaljujući va-banque potezu mlade Australke Lucy Bartholomew koja je u svojoj prvoj 100 majlerici krenula ko iz topa i vodila nešto više od pola utrke.

No drame ustvari nije bilo, pobjednica Courtney Dautwalter, poznatija po pobjedama na malo dužim utrkama, poput Moab 200 koja ustvari iznosi 238 milja, prošla je pored Lucy kao pored australskog groblja i otišla u povijest. Ova profesorica nedavno je dala otkaz u školi i odlučila postati profesionalna ultrašica. Prošle godine je srušila američki rekord na 24 sata sa brutalnih 250.079 km.

Drugoplasirana Kathlyn Gerbin također se postepeno uspinjala u plasmanu, no Lucy Bartholomew ju je držala do 90-te milje. Ako je suditi po prvim pačićima i mačićima, Lucy će poput Walmsleya brzo naučiti lekciju i vratiti se zgaziti konkurenciju, jer pokazala je snagu karaktera kao i Walmsley prije par godina i završila treća.

Rezultati žene

Rezultati muški

A kad sam spomenuo predstojeće prvenstvo svijeta na 100 km u Sv. Martinu na Muri, onda moram prokomentirati i najbržu utrku u povijesti na toj distanci.

Simbolično je da je prastari rekord Dona Ritchiea, Britanca koji je 1978. na stazi istrčao 6:10:20 apsolutni rekord, srušen par dana nakon Ritchieve smrti.

Na stazi oko jezera Saroma u Japanu, gdje je postavljen i bivši cestovni rekord na 100 km ovog vikenda Naomi Kazami istrčao je 6:09:14, apsolutni rekord na ovoj distanci. Naomi bi sasvim izvjesno trebao nastupiti na svjetskom prvenstvu u Međimurju, pa tako možemo na svoje oči gledati 100 kilometara znojenja novopečenog rekordera.

Fotografija: youtube.com