Vikend u dolini rijeke Soče

1433
dolina rijeke Soče
Solkanski most iz 1905. godine ima najveći kameni luk na svijetu.

Za sve vas koji imate sklonost prema povijesti i aktivnostima na zraku, dolina rijeke Soče je mjesto kao stvoreno za vikend… zapravo, s obzirom na ponudu, točnije je odmah napisati produženi vikend.
S tom smo idejom krenuli u susjednu Sloveniju u potragu za novim putevima, krajolicima te povijesnim lokacijama koje su autora ovih redaka zaista oduševile.

Naime, ove se godine navršava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata. Budući da je linija fronte prolazila dolinom rijeke Soče i okolnim planinama, cjelokupna je ponuda tog dijela Slovenije predstavljena i organizirana u duhu sjećanja i obilježavanja tog tragičnog povijesnog razdoblja.

Prema kanjonu Soče smo krenuli sa Krasa, odnosno Kraške regije gdje smo posjetili prekrasan gradić Štanjel i okolne povijesne znamenitosti poput starog austrougarskog groblja Gorjansko. Uz Gorjansko groblje smo odmah učili zanimljivu oznaku “Pot Miru“, koja nas je zatim pratila cijelo vrijeme ovog zanimljivog putovanja.

Radi se, naime, o označenoj stazi duljine stotinjak kilometara koja ide povijesnom linijom fronte, a koju u potpunosti možete propješačiti. Staza pokriva dvadesetak znamenitosti na različitim lokacijama vezanih uz 1. svjetski rat. Svaka je od njih posebna na svoj način. S obzirom da nismo bili u mogućnosti proći cijelu stazu, posjetili smo neke njene dijelove, a svakako moram istaknuti neke znamenitosti koje smo posjetili putem: Muzej Cerje, Memorijalnu crkvu na platou Javorca, Outdoor muzej Kolovrat, Borojevićevo prijestolje i Kobariški muzej.

U Novoj Gorici smo se prvi puta dotakli rijeke Soče kod Solkanskog mosta. Solkanski most je jedinstvena tvorevina, izgrađena u razdoblju od 1904. do 1905., s 80-metarskim kamenim lukom, najvećim na svijetu. Most je u ratu bio srušen, no nakon rata je uspješno obnovljen. Danas bez sumnje može reći da most spada u najveća građevinska dostignuća svog vremena.

Nakon Nove Gorice nastavili smo putovanje prema Tolminu i Kobaridu s planinarskim izletom po Kolovratu (1114 m) gdje smo uživali u otvorenom muzeju, rovovima i kavernama (iskopanim skloništima u koja su se vojnici sklanjali od bombardiranja).

Jedna od fascinantnih lokacija je Memorijalna crkva Javorca. Izgrađena je od drveta te ukrašena potpuno drugačije od svih ostalih sakralnih građevina koje smo imali prilike vidjeti. To je namjerno tako napravljeno – u vojsci Austro-Ugarske Monarhije bilo naroda svih vjera, a u crkvi su popisana imena iz svih zemalja Monarhije, pa se na taj način željelo odati poštovanje različitostima pojedinih naroda.

Imali smo prilike posjetiti i odličan ECO kamp Koren uz samu rijeku Soču i Napoleonov most. Ondje možete unajmiti bicikl ili kajak, a kamp nudi adrenalinska uzbuđenja poput raftinga, penjanja po stijeni te planinarenja u okolici. Kamp je smješten na predivnoj lokaciji podno planine Krn, a za one koji možda nisu ljubitelji spavanja u šatorima, kamp ima ponudu i apartmana u planinskim drvenim kućama.

Muzej posvećen 1. svjetskom ratu u obližnjem Kobaridu, poznatijem po velikoj bitci koju je Ernest Hemingway dokumentirao u svojem romanu „Zbogom oružje“, nezaobilazna je lokacija ako se nađete u blizini.

Završetak puta nam je bio u Tolminu, šarmantnom gradiću koji se nalazi između rijeke Soče i Tolminke, odnosno regiji Goriška, poznatoj po odličnoj hrani i još boljim vinima. Za ljubitelje punk rocka koji se nađu u blizini, predlažemo i poznati festival Punk Rock Holiday.

Tekst i fotografije: Krešimir Golubić