Trčanje s orasima: Epizoda Orašar

586
orasi

Proteinski šejkovi, fluorescentno zeleni prašci, magične namirnice od kojih trčimo ko srne. Napoji koji nas rehidriraju kao žednog preko vode. Neprovjerene i popularne alternative poput popularnog rehidromiks sredstva zvanog pivo, svemogućih banana, ili ayahuasce, sredstva koje pomaže pri ne-fokusiranju na rezultat. Trkači su odlični potrošači, često obrazovani ljudi koji dobro zarađuju i mora im se pristupiti sa svih mogućih strana. Jer želimo da potroše te novce. Na orahe?

Ako postoji popularna grupa namirnica na koju sam slab i kojima poklanjam svoje mučno zarađene kune, eure, a bogami i dolare, to su orašasti plodovi; a još kad sam saznao iz popularno-znanstvene i nepopularne znanstvene literature da je ovo kao super za moje trčanje!

Orašasta družba dakako da se ne može svesti na isti nazivnik i funkciju; masne (72% masti) australske makadamije odlične za trčanje po makadamu, vrlo su različite od brašnastih kestena (2% masti) stvorenih za utrke po brašnu.

Krenut ćemo s orahom (lat. Juglans regia), globalistom među namirnicama, pra-ujediniteljem kugle zemaljske. Orah je, naime, jedna od rijetkih jestivih namirnica raširenih na Starom i Novom kontinentu; potječe iz doba prije nasilnog tektonskog razdvajanja Euroazijskog i Američkog kontinenta. Tako nalazimo bliske sorte u Japanu (lat. J. aliantifolia) i Missouriju (lat. J. cinerea), ovaj potonji je među orahofilima cijenjen kao poslastica i specifičan je po visokom proteinskom udjelu od 30 %.

Mudri stari orah ima preko 60 milijuna godina iskustva života na planetu, i jedan je od pra-namirnica s kojim su odrasle bezbrojne generacije trkača, od onih koji su se natjecali u memorijalnoj trci „Ulovi mamuta“ do današnjih koji trče za komadima celuloze i digitalnim vrijednosnim zapisima pohranjenima na karbonskim pločicama, u budućnosti poznatih kao Linear Mastercard.

Etimologija naše slavenske riječi orah tako seže do indoeuropskog korijena (npr. starogrč. Áryon). Ovaj starac kroz generacije razvio se u bezbroj sorti s ponešto različitim kvalitetama, no uvijek je masan i zdrav, krcat mega-popularnim o-mega-3 nezasićenim masnim kiselinama.

Te alfa i omega 333 su ono najbitnije i za nas trkače, jer te masti po svemu sudeći uspijevaju zaustaviti i ublažiti upalne procese, dakle brži oporavak i manje muskulfibera nakon što se ubijete na dionicama. Osim toga tu su i blagodati za održavanje optimalnog tlaka krvi i artritis.

A kao šlag na orahu te omega 3 alfalinolenske kiseline: polifenoli također imaju funkciju da blokiraju signale koji uzrokuju oštećenje u moždanoj mreži. Dakle orah je dobar i za mozak; za one nesretnike koji trče s mozgom to je još jedan plus za tvrd orah.
I da, jeste li primijetili koliko jestiva jezgra oraha liči na mozak? Dvije hemisfere, naborani korteks. Dovoljno podudarnosti da izmire tradicionalnu kinesku medicinu, Baba Jagu i moderna laboratorijska saznanja koji se svi slažu da orah pomaže moždanim funkcijama. Orah izmiritelj?

Osim ovog masnog bogatstva orah je bogat vitaminom B, magnezijem i željezom, opet popularnim nutrijentima među ljubiteljima tenisica. Dakle, orah je definitivno naš prijatelj.

I sad vi posežete za orahnjačom i mislite si baš super koja bomba. Odlazite u Gruziju za godišnji i opskrbite se s dvije tone čurčhela. Ili počinjete nekontrolirano žderati orahe s placa. Ova posljednja varijanta je najzdravija, no i ona može prouzrokovati određene probavne smetnje.

Ako tek povremeno uživate u orašastim plodovima, namakanje vjerojatno nije ono čime se želite baviti u slobodno vrijeme, no dobro je znati kako možete učiniti vaše orašaste prijatelje lakšim za probaviti i iskoristiti sve njihove blagodati.

Orašasti plodovi na sličan način kao i grahorice posjeduju zaštitni fizički (opna) i kemijski (inhibitori enzima i fitinska kiselina) sloj. Tako su se evolucijski ove biljke izborile za opstanak, kako ih tako nitko nije mogao jesti do mile volje. Ta svojstva, osim probavnih smetnji, uzrokuju i slabiju iskoristivost namirnice pa u slučaju da jedemo neobrađeni orah tijelo apsorbira tek manju količinu hranjivih tvari.

Dakle, slično kao što je dobro namočiti grah i bob, tako je dobro namakati orašaste plodove, pogotovo ako ih mislimo jesti na kile. Pri namakanju, u vlažnom stanju sjemenka prirodno otpušta inhibitorne enzime i počne klijati kao voćka poslije kiše; tako orasi otpuštaju nama otrovne i neprobavljive tvari i postaju lako probavljivi.

A što se namoči onda se treba posušiti (ako se neće odmah upotrijebiti), za što vam treba dobra pećnica vična radu na niskoj temperaturi (45°) ili dehidrator. Ako ovo napravite jedno svakih nekoliko mjeseci s pet kila oraha… Ma divota.

A onda za napredne maslac od oraha, orahovo ulje, dodatak za hipsterski kruh ili neki fini umak kao što je gruzijski satsivi, ili za kuhinjofobe samo blago zapečeni orah kao grickalica koju možemo dodati u salatu ili jesti nakon dugog treninga.

Zdravi orah za zdravi trk.