Trkači i kofein

559
trkači i kofein

Mnogim trkačima mirisna šalica tople kave predstavlja jutarnji ritual, energetski boost da započnu dan i svakako naviku koju teško preskaču.

Ono što je zaista dobro, a što možda niste znali je da vam kava može dati i dodatnu energiju pred trening.

Prema nekim istraživanjima, konzumiranje oko 5 mg kofeina po kilogramu tjelesne mase pred trening može pomoći da poboljšate snagu i izdržljivost. Na primjer, za nekoga tko ima 60 kg, to su čak 3 šalice kave! Vodite računa dakle da prekomjernim konzumiranjem ne izazovete glavobolju, ubrzani rad srca ili želučane smetnje i ne zaboravite da dnevno ne bi trebalo konzumirati više od 400 mg kofeina.

Evo kako kofein može da utjecati na vaše trčanje…

Bit ćete brži

Iako se, budimo realni, radi o neznatnom ubrzanju. Kada se usporedi brzina trkača na 5 km u danima kada su konzumirali kofein i kada nisu, prosječna razlika iznosi 12 sekundi.

Kofein pomaže oporavku mišića

Iako u vezi s ovim postoji neslaganje, kofein poslije trčanja može ubrzati oporavak mišića pogotovo ako se konzumira s ugljikohidratima. Preporučujemo da svakako pazite koje ugljikohidrate uzimate s kavom – neka to na primjer bude energetska čokoladica.

Kava pomaže da se bolje fokusirate tokom treninga

Prema studijama kofein pomaže da se bolje fokusirate tokom treninga, čak i ako niste dovoljno spavali noć prije.

Poboljšava cirkulaciju

Rezultati istraživanja su pokazali da kofein pojačava protok krvi za nekih 30 posto u roku od 75 minuta. To bi značilo da šalica kave sat vremena prije treninga može pomoći da imate bolji učinak tijekom istog.

Smanjuje bol u mišićima

Konzumiranje kave sat ili dva prije intenzivnog treninga umanjuje bol u mišićima tokom samog treninga.

Čak i ako niste ljubitelj kave, testirajte kako se osjećate na treningu nakon što ste konzumirali kofein. Ako volite kavu, ovo je dovoljno razloga da nastavite uživati u njoj ali, kao i u svemu, budite umjereni.