U carstvu vitamina C: kiseli prijatelji

275
vitamin

Nakon hvalospjeva octu, vrijeme je za još kiselih poslastica za trkače. Sezona je kada Dalmacija tržnicama širom Trkačke Naše podaruje narančasta i žuta brda friških domaćih agruma. Makar se već pedesetak godina agrumofili mogu cijele godine šopati narančama i grejpom iz Izraela i Španjolske, domaći agrumi sazrjeli na tvrdoj Rvackoj zemlji puno su finiji. Malo su doduše skuplji od uvenulih naranči za 8.99 iz SPARA-a, no kako znamo iz periodizacije treninga, kvaliteta je važnija od kvantitete. Za trkače svaka od ovih voćki predstavlja malu riznicu cevitamina koji samo čeka da od vas napravi Haile Gebreselasiea.

Naranče
Hibrid nastao prije naše ere križanjem mandarina i pomela, prije stotinjak godina bile su još uvijek rijetka poslastica došle su kao i svi ostali agrumi iz Azije, danas plod koji se najviše proizvodi u SAD-u i Brazilu. 100 grama narančaste narančastosti daje nam 88% preporučenog unosa Vitamina C, za trkače posebnog važnog jer pospješuje apsorpciju željeza. Dobar izvor vlakana koji potiču probavu (ovo naravno ne vrijedi za sok). Zbog visokog glikemijskog indeksa, naranče se ne preporučuju prije treninga već nakon.

Grejp
Hibrid nastao tek u 18 st. na Karibima križanjem naranče i pomela. Osim Vitamina C ima i solidnu količinu Vitamina A i vlakana. Popularan je kod ljubitelja mršavljenja jer je nekad davno netko zaključio da sadrži čudotvorna svojstva i taj se mit prenosi s generacije na generaciju agnostika grejpofila. Ovo je znanstveno dokazana besmislica. Ako pijete lijekove, provjerite da kemijski spoj furanocorumarin prisutan u grejpu nije alergičan na vašu medicinu. Naime, ovaj kemijski spoj potencijalno uzrokuje neugodne nuspojave, čak i krvarenje želuca. Dakle vrijedi proučiti ona uputstva koja nikada ne čitamo.

Mandarine
Mandarine, poznate i kao tangerine (Afrika) i Satsume (Japan). Preci većine današnjih agruma, mandarine se počinju uzgajati prije 3000 godina u Indiji i Kini. Kao i ostatak obitelji, bogate su C vitaminom. No, ne mogu se pohvaliti nekim posebno čudnim svojstvom osim što su, s 11 grama šećera na 100 grama, najslađe u citrusnoj družbi.

Limun
Limun je još jedan stari hibrid, nastao je križanjem citrona, limete i pomela, a prisutan je u Europi od stoljeća drugog. Najkiseliji pripadnik obitelji, osim, naravno, vitamina C, bogat je i bioflavonoidima, moćnim antioksidantima kojima se još uvijek nedokazano pripisuje milion čudotvornih svojstava. U Americi je osim toga limunu pripisano i mitsko svojstvo poticanja mršavljenja te tako uzrokovalo modu bjesomučnog ispijanja razvodnjene limunade.