Uzgojite superhranu kod kuće: naših 5 favorita

4324
superhrana

O superhrani svi govore, ali jeste li znali da mnoge vrste možete uzgojiti kod kuće a to znači bez puno muke? U nastavku donosimo nama najdraže kućne plodove, sigurno ćete naći nešto za svoj gušt.

Chia klice

superhrana(jednostavno, niče za 1-2 tjedna)

Dok se u nekim dijelovima svijeta u chia sjemenkama uživa već neko vrijeme, u našim su krajevima one novost. Chia sjemenke prisutne su još od astečkih vremena i koriste se diljem svijeta. U prijevodu riječ chia znači snaga i upravo su ih za tu svrhu koristili Asteci. Ova drevna kultura rabila je chia sjemenke kao hranu, lijek, ulje, pa čak i za poticanje nadnaravnih moći.
Danas ih poznajemo kao superhranu bogatu vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, koja je jak čuvar vašeg imuniteta. Većina ljudi jede ih kao sjemenku, ali one također rastu kao klice koje imaju više nutritivne vrijednosti. Kako biste zasijali chia sjemenke, trebate kupiti sjemenke i koristiti neglaziranu terracotta teglicu. Uz malo održavanja i brzo vrijeme rasta, ove klice savršene su za zaposlenog sportaša koji želi svježe zelenje bez ikakve muke!
Kako uzgojiti chia sjemenke

Mladi izdanci (“microgreens”)

superhrana(Jednostavno, proklija za 1-2 tjedna)

Mladi izdanci ili mikrozelenje pojavili su se posljednjih godina kao pomodna alternativa klicama. Iznenađuju okusom i njihova je raznolikost ogromna! Sežu sve od povrća kao što su brokula, rotkvica i repa, do lisnatog povrća poput rukole i kelja. Također su prepune hranjivih tvari. Istraživanje koje je proveo Američki odjel za poljoprivredu (USDA) dovelo je do zaključka da “općenito, mladi izdanci sadržavaju znatno veće količine vitamina i karotenoida — oko pet puta više — od svojih zrelih oblika.” Najbolje je to da ove mikro biljke mogu rasti gotovo bilo gdje, što ih čini savršenima za onaj prazan prostor na vašoj prozorskoj dasci. Mogu rasti u malim teglama i potrebno im je samo sunce i malo vode za vrlo brzo klicanje. Ako tražite jednostavan način da uzgojite raznoliko ukusno zelenje, mladi izdanci su savršeni izbor!
Kako uzgojiti mlade izdanke

Avokado

superhrana(Jednostavno, 6 tjedana za izdanak, 3-5 godina za voćku)

Svi su ludi za avokadom. Postoji avokado tost, avokado rolice od jaja, avokado sladoled, a u Brooklynu čak postoji cijeli restoran posvećen isključivo avokadu! Superhrana možda nije dovoljno ispravan naziv za avokado koji ima 20 različitih vitamina u jednoj unci (oko 28 grama), dobar je izvor zdravih masti, i jedna je od najboljih prirodnih namirnica za vašu kožu. Lako je vidjeti zašto su svi poludjeli za avokadom. Srećom, možete imati vlastitu avokado farmu kod kuće.
Za vas koji ne znate, avokado je jedno od voća (da, uistinu je voće) koje je najlakše uzgojiti kod kuće. Jednostavno izvadite sjemenku iz avokada, ubodite par čačkalica u nju, ostavite je djelomično uronjenu u prepolovljenoj boci napunjenoj vodom, i za šest tjedana imat ćete klice za svoju vlastitu avokado biljku. Iako će se voće razviti tek za tri do pet godina, ovo je isplativ i jednostavan napor za svakoga kome nikada nije dosta ove popularne superhrane.
Kako uzgojiti avokado

Šipak

superhrana(Srednje, 5-7 mjeseci)

Šipak je jedna od nama najdražih vrsta superhrane, živahan i bojom i okusom! Redovito konzumiranje šipka može pomoći kod upala, smanjiti mogućnost srčanih bolesti, te čak može poboljšati vaše trčanje! Najčešće se konzumira u obliku sjemenke, kao sok, ili pomiješan u druga voćna pića. Ovo voće raste na drveću, i biljka je iz snova za one koji ne žele potrošiti puno vremena ili energije na vrtlarenje. Možete ga uzgajati u tegli unutra ili pak uživati u drvetu vani. Također zahtijeva vrlo malo vode, što ga čini sigurnim izborom za svakoga tko traži biljku oko koje se ne moraju previše brinuti.
Kako uzgojiti šipak

Suncokretove sjemenke

superhrana(Srednje, 3-4 mjeseca)

Savršena su hrana za van, no ove male sjemenke mnogo su više od grickalice. Pune folne kiseline, E vitamina, i petnaestak drugih hranjivih tvari, suncokretove sjemenke će vas pokrenuti sa smiješkom. Sadnja suncokretovih sjemenki je laka i jeftina, a pritom još dobijete sobu punu lijepog žutog cvijeća! Sadnju možete započeti unutra ili vani, ali morate pričekati do nekoliko tjedana nakon zadnjeg mraza. Sjemenke će se razviti tri do pet mjeseci nakon sadnje, a mogu se koristiti do godinu dana nakon berbe ako se zamrznu. Ako se osjećate pustolovno, cijela biljka je jestiva!
Kako uzgojiti suncokret