Razmišljate da počnete trčati, ali vas pogled kroz prozor uvjerava da pričekate do proljeća?

297
trčanje u jesen

Prvo da raščistimo: ne postoji loše vrijeme, barem u našem klimatskom području, samo loša (neodgovarajuća) oprema. A kad smo kod opreme, Intersport donosi pet zanimljivih savjeta za trčanje tijekom hladnijeg vremena:

  1. Iako se nekad teško motivirati i krenuti kad su jutra i večeri svježa i mračna te zrak postaje sve hladniji, trčanje u ovom razdoblju godine ima svoje prednosti: temperature su zapravo ugodnije za trening, ne znojiš se bez da si krenuo; nema gužve, staze su pustije, možeš uživati u tišini i osluškivati svoj dah; konačno možeš isprobati onaj kričavi-super-tanki-a-nepropusan šuškavac koji si kupio još proljetos na sniženju i tako redom. Kako mi gledamo, prednosti je bezbroj, a razloga za ostati doma nijedan.
  2. Odjeću treba prilagoditi uvjetima vani, a to znači: kapa, rukavice, malo više čarape te šuškavac.
  3. Tenisice neka imaju jači grip, jer ceste su sada više skliske a o mokrom lišću ispod kojeg se sakrio kamen da i ne govorimo.
  4. Kao i inače, prije treninga je korisno popiti kofeinski napitak i svakako izbjegavati obrok u zadnji čas prije odlaska. Ova se preporuka, vjerujemo, najlakše pamti jer tko jednom proba trčati s punim želucem, više mu tako nešto ne padne na pamet.
  5. Nemojte preskakati vježbe za zagrijavanje, a posebno je korisno napraviti vježbe za stopala kako bismo ih pripremili za aktivnost.

Dakle, jesen nije vrijeme kad treba prestati s nama omiljenom tjelesnom aktivnošću, trčanjem. Bez obzira na stupanj forme i ciljeve, mnogi trkači smatraju jesen i zimu kao najuzbudljivije doba godine za trčanje, bilo da radite zimsku bazu ili prve trkačke korake.

Uživajte!

Fotografija: Intersport PR