Što treba svakom pustolovu?

571
Primus
Dario Rocco je testirao Primus opremu na Fjällräven Polar avanturi

Znate li što je bilo zajedničko Roaldu Amundsenu koji je 1911. osvojio Južni pol i Sir Edmundu Hillaryu koji se sa svojim Šerpom Tenzingom Norgayem 1953. godine prvi uspeo na Mt. Everest?

Hrabrost, ustrajnost, vizija i usmjerenost na ostvarenje cilja. I Primus kuhalo. Švedski brend kao pionir u kuhanju na otvorenom sudjeluje u pustolovinama od 1892., kada je prvo kuhalo na kerozin konstruirao Frans Lundquist.

Možemo slobodno reći da je Primus kuhalo nezaobilazan dio opreme svakoga tko se želi uputiti u avanturu, bez obzira da li se radi o istraživanju planine u blizini ili pustolovnoj utrci na drugom kraju svijeta. Na jednoj takvoj sudjelovao je Dario Rocco, novinar i pustolov kako se sam opisuje – radi se o pustolovnoj utrci Fjallraven Polar (o ovoj smo jedinstvenoj avanturi nedavno pisali, pa ako ste propustili o čemu se radi kliknite ovdje) na samom sjeveru Europe.

Sudjelovao sam na mnogim ekspedicijama, a ovu bih svrstao u sami vrh kada je riječ o ljepoti doživljenog, naročito Aurora Borealis koja je bila toliko lijepa da ju nisam htio fotografirati, istaknuo je Rocco i nastavio: Zahtjevnost same ekspedicije uvelike je umanjila odlična oprema, prije svega Fjällräven Polar parka i Primus Micron Stove, koja mi je pomagala održati tjelesnu temperaturu, zaključio je Rocco te istaknuo da se na ekspediciji uvjerio da je istinita teza da ne postoje loši vremenski uvjeti, nego samo loša oprema.

Za parku vam je odmah jasno, no što je kuhao na Primus kuhalu? I što se uopće jede na polarnoj ekspediciji?

Voda je svuda oko vas, ali je ili u obliku snijega ili leda, pa vam kuhalo služi da ga topite. I za grijanje juha, koje smo većinom jeli na ekspediciji.  

O tvrtki: Švedska tvrtka Primus stvara proizvode za boravak u prirodi od 1892. godine, pa je tako prošle godine proslavila jubilarni 125. rođendan. Primus proizvodi su testirani na ekspedicijama pionira kao što su Roald Amundsen, Sir Edmund Hillary i Reinhold Messner. U današnje vrijeme Primus je poznat po pouzdanosti, sigurnosti i inovativnosti svojih proizvoda, većinom proizvedenih u Europi. Namijenjena je ljudima koji uživaju u pustolovinama, bilo malim ili velikim. Naglasak je na stvaranju ekološki prihvatljivih, laganih proizvoda koji su jednostavni za korištenje.
Primus AB sa sjedištem u Solni (Švedska) neovisni je dio grupacije Fenix Outdoor, a Primus proizvodi su dostupni u više od 70 svjetskih država. U Hrvatskoj se prodaju u Iglu Šport trgovinama.

Fotografije: Primus PR