4 tipične trkačke pogreške – i kako ih izbjeći

978
trkačke pogreške

Prezačinjena hrana noć prije dugog treninga, pranje trkačke garderobe bez provjere onog džepića gdje se krije Ipod, cener ili osobna. Neke greške činimo samo jedanput, no kad je riječ o utrkivanju često ponavljamo iste greške iznova.

Trkači postaju iracionalni na dan utrke, veli Barbara Walker, sportski psiholog. I vrlo je teško simulirati tremu i uzbuđenje utrke u treningu pa se greške šesto ponavljaju.

Naravno ne morate te greške shvaćati preozbiljno, trčite ionako iz užitka, no, analiza vaših nastupa može vam često pomoći da postignete veliki napredak. Ovdje navodimo četiri česta problema i kako ih premostiti.

Zaletavanje

Rješenje: Prijavite se na neku kraću utrku od vaše glavne utrke u sezoni i postavite si kao cilj jednolično održavanje tempa. U ovom vam naravno može od velike pomoći bit i neka programosposobna spravica poput sportskog sata. Što se češće utrkujete to će vas manje uzbuđivati startni poklič i veće su šanse da se nećete zaletjeti. No nekima nema pomoći, pa postoje trkači koji su poznati po tome što vode prvih nekoliko kilometara maratona čak i ultramaratona, a završavaju utrke posve uništeni i u sredini poretka. Neki, prepričavaju te prve kilometre u prvoj grupi kao da su najljepši trenuci njihovog života. Probali ste to, a sada samo duboko udahnite prije starta, ponovite 1000 puta mantru, „sve je pod kontrolom“ i onda otrčite dosadno i disciplinirano, i vidi čuda, postigli ste puno bolji rezultat.

Trkački bodac

Rješenje: Bodac najčešće uzrokuje koktel prehrane prije utrke i brzine kojom ste startali. Treba imati na umu da ono što pojedete u zadnjih 24 sata prije utrke ima podjednak utjecaj na vašu utrku kao i ono što unosite tijekom same utrke. Ako idete na utrku koja će trajati duže od 60 minuta preporučljivo je ipak pojesti malo obilniji obrok, od 280 kalorija naviše ovisno o dužini utrke, ali barem 3-4 sata prije same utrke da probavni sustavi može obaviti svoje prije opterećenja. Ako je riječ o kraćoj, bržoj utrci, lagano probavljivih 200 kalorija par sati prije utke ne bi vam trebalo predstavljati problem.

No možda i najbolje rješenje je da isprobate prehrambeni recept prije same utrke. Probudite se i objedujte kao da je utrka, a zatim u isto vrijeme kada će biti start krenite na trening u željenom tempu utrke.

Ako jedem tijekom utrke mi je muka, ako ne jedem puknem

Rješenje: Prehrana tijekom utrke potrebna je samo za utrke dulje od sat vremena. 30-60g ugljikohidrata i 350-700 ml vode su uobičajene potrebe trkače za svaki sat trčanja. Naravno sve ovisi o temperaturi, tempu trčanja, nadmorskoj visini… Opet, najbolji lijek za vaš problem je simulacija utrke u treningu i još bolje trčanje probne, B-utrke koju upotrijebite kao generalku za A-utrku. Tako ćete ako ste nervozni po prirodi imati priliku stimulirati i stres utrkivanja koji često pogoršava probavne smetnje. Kod takvih živčanih trkača često čvrsta hrana ne dolazi u obzir, pa ako vam ni banana ne sjeda na želudac probajte samo s tekućom hranom; voda, hranjivi napici i razni gelovi mogu zadovoljiti sve nutritivne potrebe jednog trkača.

Nervoza

Rješenje: Poznajete se. Ako se uvijek izbezumite kad idete na putovanje, ako ste paničar pred sastanke, javne nastupe, onda postoji velika vjerojatnost da ćete se suočiti sa stresnim kaosom pred utrku. Kao i za putovanja, natjerajte se pripremiti sve nekoliko dana unaprijed. Napravite popis svih stvari i rituala koje namjeravate obaviti pred utrku, pročitajte one zbunjujuće upute organizatora i ako ste nesigurni kako pronaći start, gdje se parkirati i gdje obaviti kakanac prije starta, zagnjavite organizatora, prijatelja ili neku tetu iz informacija. Pogledajte koliko je okrepa i gdje se nalaze, što se na njima nudi. Ako je moguće, podignite startni paket prije utrke, ako nije, dođite na početak prijava, ne gledajte kad počinje utrka, za vas počinje ranije. Prije same utrke izvedite neki ritual koji vas smiruje, mumljate neku mantru, izvodite ratni poklič, pjevajte uspavanku, ili samo zatvorite oči. Opustite se.

Preuzeto iz Runners worlda, autorica Caitlin Carlson 
Magazine Edition: March 2015