Canicross – trčanje sa psom

1554
canicross
Fotografija: Maja Šarotar

Svoje prve trkačke korake napravila sam 2012. godine uz Nalu (pas bigl) koja mi je bila glavni povod za to. Do tada se nisam bavila sportom, ali obzirom da se psi moraju kretati da bi imali sretan i ispunjen život, odlučila sam pokrenuti i sebe te nam je lagani jogging dva puta tjedno postao uobičajeni oblik rekreacije. Uz Nalu sam zavoljela trčanje, počela redovito trenirati i kada sam 2015. godine prvi put čula za canicross, znala sam da to moramo probati.

Što je canicross?

Canicross je sve popularnija sportska disciplina u kojoj sudjeluju ljudi i njihovi psi. Pas je elastičnim povodcem privezan za pojas kojeg trkač ima oko struka. Bitno je da pas pritom ima odgovarajuću ormu ili oprsnicu kako mu ne bi ograničavala prirodno kretanje i disanje.

Ova disciplina razvila se iz vansezonskih treninga pasa koji se bave zimskim sportovima (skijoring, vuča zaprega) te je ubrzo stekla popularnost kod trkača rekreativaca sa psima svih tipova i veličina. Ovo ne čudi obzirom da je korist višestruka – od pozitivnih strana bavljenja trčanjem, građenja samopouzdanja za oboje do jačanja odnosa čovjeka i psa, a onima kojima je trčanje nekada bilo mrsko, uz svog najboljeg prijatelja vrlo brzo postaje zabavno.

Canicross utrke najčešće se trče na kraćim makadamskim ili trail stazama dužine 4-7 kilometara tako da su pogodne i za trkače početnike.

Obzirom da sam Nalu od početka učila da mi trči uz nogu dok je vezana jer mi je to bilo praktičnije, nije odmah shvatila da bi u canicrossu pas trebao vući trkača i pritom mu pomagati da bude brži. Međutim, kada smo trčale uz druge pse ona bi dobila želju za utrkivanjem s njima i na taj je način, uz moje pohvale, počela trčati ispred mene.

U canicrossu je također poželjno da se psa nauče naredbe za skretanje lijevo i desno te ono što je itekako poželjno na nizbrdicama – naredba „uz nogu“.

Canicross u Hrvatskoj

Canicross, bikejoring (disciplina u kojoj pas vuče biciklista) i scootering (disciplina u kojoj pas vuče čovjeka koji je na specijaliziranom scooteru) u Hrvatskoj je po prvi put predstavio Klub sportskih i zaprežnih pasa te su 2015. i 2016. godine organizirali Kros DOGađanje „Brze šape“. 2017. i 2018. godine Alfa Canis K9 Security Solutions organizirao je Alfa Canis Dog Race utrku s disciplinama canicross, bikejoring i scootering na jezeru Rakitje.

Organizatori utrke Popišanac trail u Slatini su 2017. i 2018. godine u sklopu svoje utrke uvrstili canicross disciplinu na stazu dugačku 7 km, a 2018. isto su napravili i organizatori Podunavlje traila u Erdutu.

canicross
Fotografija: Lana Šokota

Nala je sa mnom trčala sve do svoje desete godine i zajedno smo uživale u nekoliko canicross i još više dog friendly trail utrka. U međuvremenu sam udomila Harley, ptičarku koja također uživa u trčanju i s kojom sam ove godine u Slatini nastupila na Popišanac canicross trailu. Tamo sam upoznala Mateju Tuščić, zaluđenicu psima i trčanjem pa nam nije dugo trebalo da udružimo snage, razmijenimo iskustva i ideje te osmislimo Canicross Croatia ligu koja će na naše ogromno oduševljenje zaživjeti početkom sljedeće godine. Liga će se sastojati od 10 utrka koje će biti organizirane po cijeloj Hrvatskoj na prekrasnim šumskim stazama.

Kao pripremu za našu ligu, vikendom organiziramo canicross treninge na koje su svi dobrodošli – imamo grupe za šetače koji još nisu spremni potrčati, početničke grupe (oko 3 km) te grupe za trkače na 5 i 7 km. Lokacije ćemo mijenjati – Dotrščina, Maksimir, Ponikve… ali obećajemo da staze neće biti prezahtjevne i da će oba člana canicross tima jednako uživati. Više o lokacijama i terminima naših treninga može se saznati na facebook stranici Canicross Croatia.