Warning: Undefined array key "selected" in /home/zn1r4nac/public_html/wp-content/plugins/wp-smush-pro/core/modules/class-lazy.php on line 136
polumaraton ivan starek

Ja-Run ugostio 31. polumaraton Ivan Starek

Sportski centar Jarun u Zagrebu još jednom je zatvorio sezonu trošenja tenisica i lova na osobne rekorde.

Kako je ove godine utrka slovila za državno prvenstvo u polumaratonu podarila nam je i nove prvake Hrvatske, pulene Slavka Petrovića, Mateu Parlov iz AK Dinamo-Zrinjevac i Danijela Faka iz AK Svetice.

Termin na kraju sezone zaslužan je da na Stareku često gledamo kako jure turisti iz stadionske atletike i triatlona koji iskorištavaju trkama neopterećeni kraj kalendarske godine za izlet u svijet cestovnog trčanja.

Tako je ove godine Matea Parlov na Ja-Runu istrčala i svoj treći polumaraton, drugi Starek i po drugi put pobijedila, većinu utrke trčeći bez pratnje konkurentica.

polumaraton ivan starek
Matea Parlov nakon ulaska u cilj.

Trka mi je bila super, ali teška, kako sam većinu sezone trčala utrke na 1500 m, 3 km i 5 km. Tek sam zadnjih mjeseci prešla na treninge za 10 km, a za polumaraton se nisam posebno spremala. Veliko hvala trenerima Slavku Petroviću i Dariu Nemecu i trkačkom sparing partneru Miškulinu. – izjavila je Parlov nakon utrke.

 

Slična atletska baza krasi i drugog recidivistu, prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg pobjednika Danijela Faka.

polumaraton ivan starek
Vodeća četvorka prije nego se odvojio Danijel Fak.

Nisam ganjao rezultat znajući da nisam u formi za postizanje nekog osobnog rekorda. Grupa od nas četiri išla je do 15-tog kilometra i tu smo krenuli naprijed ja i Bratulić, a zadnja 2 kilometra sam pojačao i odvojio se. Sad ide odmor, pa baza i onda pripreme za neki cener. – rekao nam je Danijel.

 

Starek je narastao. U svakom smislu. Ova utrka u režiji A.K. Maksimir koja nosi ime pionira rekreativnog trčanja u našim krajevima, Ivana Stareka, čovjeka poznatog ne po rezultatima već po odlascima na mnogobrojne utrke, imala je nekoliko različitih varijanti. Doajeni trkačkog pokreta poput Dragana Jankovića spominju stazu sa ciljem na stadionu Mladosti kao najatraktivniju inkarnaciju. Današnja staza s IAAF certifikatom malo je dulja od nekadašnje na kojoj su redovno pljuštali rekordi, pa neki ironično komentiraju kako je palačinkasti Starek postao spor.

No najveći rast je u brojnosti. Ako polumaratoncima pridodamo natjecatelje na 5 i 10 kilometara, brojka od 755 trkača u nekom razumnom svijetu bila bi dovoljno impresivna da se napokon u potpunosti zaustavi sav promet u nazivno sportsko-rekreativnom objektu tijekom održavanja ove sportske manifestacije. Moš‘ mislit.

Utrku po žutolisnom Jarunu nakon 2h 45min prikladno je zaključio 71-godišnji Safet Čučuk, čovjek koji, otkako je pod stare dane podlegao trkačkom virusu poput Ivana Stareka, fanatično obilazi utrke uživajući u trkačkim druženjima i raubanju tenisica diljem lijepe naše.

Rezultati:

Žene

  1. Matea Parlov       AK Dinamo-Zrinjevac     1:16:12
  2. Bojana Bjeljac     AK Dinamo-Zrinjevac     1:16:46
  3. Matea Matošević AK Agram                      1:18:28

Muški

  1. Danijel Fak AK Svetice                            1:10:51
  2. Petar Bratulić AK Agram                          1:11:00
  3. Ivan Dračar AK Kvarner                          1:11:17

Ukupni rezultati na Stotinka hr

Fotografije: Marko Rajković


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake: