Vikend izvještaj: Sunčanje Zagreb-Čazma

342
čazma
Peter Steib ulazi u cilj

Ovoga vikenda krenula je ultra sezona u Lijepoj Našoj, sa 61 kilometarskom porcijom asfalta za cestare i 100-miljaškom za trailere.

Čazma je jedna od utrka koja je preživjela rat na našem Rvackom otoku, prebrodila i pretvorbu i ostala nekakva konstanta na ultraškoj sceni. Kako je starila gubila je malo prestiža, poglavito zbog sve manjeg nagradnog fonda više nije magnet za elitaše. Danas 43-godišnja gospođa, Čazma se sjetno može prisjetiti kada je u mladosti bila jedna od najbogatijih ultraških utrka u regiji, na kojoj su trčale svjetske ultramaratonske zvijezde (Ruska konjica) u lovu na marke i eure. Sada je ova stara frajla samo regionalna raspuštenica za ljubitelje mučenja po asfaltu, no kako smo u ženskoj konkurenciji postali svjetska ultraška velesila, tako su i prve dvije trkačice na Čazmi svjetska klasa. Pobjednica Marija Vrajić je hrvatska olimpijka u maratonu i pobjednica brojnih cestovnih ultra, a drugoplasirana Antonija Orlić je ujedno i naša rekorderka na 24 h i petoplasirana sa svjetskog prvenstva u istoj disciplini.

Kod muškaraca pobijedio je Mađar Peter Steib s vremenom 4:09, koje bi u zlatnim danima Čazme bilo dovoljno tek za plasman među prvih deset, ali ovaj put dovoljno da za par minuta dobije našeg Dejana Radanca koji je nedavno ispunio normu za nastup na svjetskom prvenstvu na 100 kilometara koje će se održati u rujnu u Sv. Martinu na Muri.

Kao što je to bilo i oba puta kada je pisac ovih redova istrčao Čazmu, vrijeme je bilo toplo, pretoplo. Snovi i nadanja otapala su se na dugačkom užarenom asfaltu iza Dugog Sela, i najživopisnije priče su nam opet podarili oni koji su se borili s limitom od 7 sati. U pravilu svaka Čazma pokloni nam par natjecatelja koji uvijek završe malo izvan limita no ponosno mogu reći da su istrčali utrku. Tko šiša limit.

Rezultati

Fotografija: Krešimir Golubić