Najava: Ultra Trail du Mont Blanc

378
ultra trail mont blanc 2017

Ovog vikenda sve oči ultra trail svijeta bit će uprte u Chamonix.

Već neko vrijeme UMTB u Europi slovi za trail utrku nad utrkama, neslužbeno svjetsko prvenstvo u ultra trailu – najbogatiju, najveću, najposjećeniju 100 majlericu na svijetu.

No, već više godina ovaj status kao da ne shvaćaju oni koje bi trebalo biti briga, najveće zvijezde ultra traila. Kao da im je draži Hardrock, utrka koja prima samo 150 ljudi i ne nudi novčane nagrade. Pa, ako ćemo pravo, većina to i izjavljuje. No, ove godine su se stvari promijenile. Bilo da su sponzori napravili pritisak na trkače i zaprijetili im oduzimanjem svih tenisica, ili su se samo zvijezde poklopile, konačno u muškoj konkurenciji imamo koncentraciju gotovo svih ultra zvijezda koje trče po ovoj planeti. Djevojke oprostite, ali ove godine dečki su u centru pozornosti.

Kilian Jornet
Katalonsko čudo prirode, čovjek koji živi s planinama, apsolutno najveća zvijezda trail ultra trail du mont blanctrčanja, ali i turno skijanja, slobodnog alpinizma, ikona outdoor industrije koja provodi život putujući na mjesta o kojima svi sanjamo, napokon se vraća utrci koja ga je 2008. katapultirala u centar pozornosti i izručila Salomonu. U međuvremenu je osvoji gotovo sve što se dalo osvojiti, osim američkog pandana Mont Blancu, Western Statesa, gdje je u jedinom nastupu stigao tek treći. Njegov posljednji poraz u nekoj utrci bio je 2015. u Zegami, a neki mu broje i neuspjeli pokušaj rušenja rekorda u brzini uspona na Everest. Nedavno je po treći put pobijedio na najtežoj svjetskoj 100 majlerici, Hardrock 100, i to trčeći gotovo čitavu trku s iščašenim ramenom i rukom u povezu. Kilijanova jedina slabost je novonastala zrelost i manja sklonost ludostima pa postoji mala mogućnost da pusti nekog od mladih brzanaca naprijed i nikad ih više ne uhvati. Prvi favorit, no ne bez opakih izazivača.

Jim Walmsley
Ovaj dečko je brz. Sam izjavljuje da je svjestan kako uništava svoje tijelo, no da će radijeJim Walmsley biti pobjednik na par godina nego dokono trčati cijeli život. Možda mu se nešto desilo dok je promatrao interkontinentalne rakete s nuklearnim bojevima glavama za koje je bio zadužen dok je radio u vojsci. Walmsley je brz, toliko brz da u pravilu na svakoj utrci koju završi postavi rekord staze, no često odustaje. Walmsleyu bi vjerojatno najbolja taktika bila da do 130-tog kilometra prati vodeću grupu iz prikrajka i tek onda krene naprijed. No, vjerojatnije će odjuriti na startu pa onda kud puklo da puklo.

François D’Haene
Rekorder utrke, premda na 4 kilometara kraćoj, staroj stazi. Čovjek koji za sebe kaže da Francois DHaenenije brz, François uglavnom pobjeđuje na brdovitim utrkama od 100 milja naviše (100 kilometara za njega je prekratko). François često trči neku svoju utrku i ne prati što radi konkurencija već samo svoje tijelo, no ponekad, ako želi markirati nekoga poput Kiliana zna se i zalijepiti za nekog. Njegova nada je da će se prva grupa debelo zaletjeti i eksplodirati, a on pokupiti slavu.

Ostali
Ovaj članak ne bi imao kraja kad bi se detaljnije osvrnuo na sve elitne trkače koji su najavili dolazak, no na blic ću pokušati nabrojati ostale favorite:
Xavier Thévenard, jednom pobjednik UMTB-a,  čovjek koji će za sebe reći da je prije svega skijaški trkač, mogao bi prvi isplivati ako favoriti puknu.
Zach Miller, poput Walmsleya, ne čeka razvoj situacije, pa je tako prošle godine odjurio na startu, vodio većinu utrke i onda puko. Možda će ovaj put biti pametniji.
Sage Canaday, Gediminas Grinius, Tim Tollefson, Miguel Heras, samo su neki od trkača koji bi rado figurirali za glavne favorite na svakoj drugoj utrci, ali ovdje traže priliku iz drugog reda.

Žene
Ovdje je lista puno kraća i svodi se na jednu izrazitu favoritkinju i dvije moguće zamjene.

Caroline Chaverot
Prošlogodišnja pobjednica, dvije godine nepobijeđena na 100 milja. Caroline je brza, često Caroline Chaverottoliko brza da završava u prvih 10 apsolutno, jedino se mora bojati vlastitog forsiranja. Možda je u stanju i ganjati rekord staze, no tu se krije i mogući poraz.

Andrea Huzer i Magdalena Boulet su tu da se potuku za pobjedu ako se nešto dogodi Caroline, jer 170 kilometara nosi i jako puno prilika da nešto pođe po zlu…

Hrvati
Na glavnoj utrci startat će 10 Hrvata, a još desetak će sudjelovati na utrkama iz pratećeg programa.

Utrka počinje u petak, a pratiti je možete ovdje.

Fotografije:
utmbmontblanc.com

kilianjornet.cat
lavoixdunord.fr
firstendurance.com
passion-trail.com