Skijaško trčanje

753
skijaško trčanje

Skijaško trčanje ili nordijsko trčanje nastalo je na sjeveru Europe, u Švedskoj, Finskoj i Norveškoj. Ondje je jedan od najpopularnijih sportova, kako rekreativno tako i natjecateljski. Nastalo je iz potrebe transporta roba kroz ravnice sjevera Europe, gdje su ljudi samo skijama mogli proći kroz duboki snijeg koji je bio prisutan veći dio godine. Smatra se općenito najstarijim načinom skijanja. Zadnjih je desetak godina postalo isto tako popularno na sjevernoj zemljinoj hemisferi, odnosno tamo gdje ima snijega. Skijaško trčanje dio je standardnih zimskih disciplina na Olimpijskim igrama od prvih Zimskih Olimpijskih igara u Chamonixu 1924. godine.

Za skijaško se trčanje kaže da je jedna od najzdravijih sportskih aktivnosti, u kojoj se troši najviše kalorija i u kojoj se napor najbolje raspoređuje na cijelo tijelo. Kako smo i sam odlučio isprobati ovaj sport, moram priznati da me se dojmilo otkrivanje novih mišića na tijelu zahvaćenih upalom nakon prvog ili drugog dana treninga.

Postoje dvije osnovne tehnike skijaškog trčanja, klasično i klizno
Klasično skijaško trčanje je ono koje sam prvo naučio; tu su skije cijelo vrijeme u paraleli i skija se na posebno pripremljenim skijaškim stazama. Kod klasičnog stila se zamah rukama i nogama izvodi naizmjence te me podsjetio na prethodna brza hodanja sa štapovima što mi je i uveliko olakšalo učenje i trening.

Klizno skijaško trčanje podsjeća na rolanje ili klizanje (koje mi isto tako nije strano), no ono što mi je stvaralo probleme je nepostojanje rubova na skijama s pomoću kojih bi odgurivanje bilo bitno lakše, već se za to koriste štapovi. Kod kliznog stila valja obratiti pažnju na ravnotežu jer će vam se vrlo lako dogoditi da je izgubite i padnete. Općenito su padovi bezopasni, barem na na početku bavljenja sportom, kad je i brzina koju razvijate vrlo mala.

skijaško trčanje
Copyright MirjaGeh/Atomic!

Za razliku od alpskog skijanja, oprema je puno jednostavnija i jeftinija, a ono najvažnije – na brojnim skijalištima nije potrebno plaćati korištenje staza (a gdje se plaćaju, cijene su neusporedivo niže od standardnih cijena za skijaške žičare) te samim tim ova aktivnost postaje znatno dostupnija i povoljnija.

Što se opreme tiče, važno je obratiti pažnju da postoje razlike između opreme za klasičan ili klizni stil. Ukoliko se odlučujete isprobati ovaj sport, sugestija je za početnike da unajme opremu. Već nakon nekoliko dana će te pohvatati sve bitne informacije oko moguće nabave vlastite opreme, naravno ako vam se skijaško trčanje zaista svidi…

Zašto bi vam se skijaško trčanje moglo svidjeti?
Može biti privlačno svima onima koji se ne mogu ili ne žele baviti alpskim skijanjem, onima koji žele kombinirati nama uobičajene zimske sportove (alpsko skijanje, klizanje) s rekreacijom koja je fizički intenzivnija te u intenzivnijem dodiru s prirodom koja ih okružuje, trkačima koji žele dostojnu alternativu ili dopunu treninga u zimskom periodu. Napominjemo da ćete, tijekom upoznavanja sa sportom, dobro iskoristiti i neke elemente alpskog skijanja (spuštanje u plugu, okreti, zaustavljanje), te obratno – poliranje vještina neophodnih za skijaško trčanje (snažni osjećaj za ravnotežu, prebacivanje težine sa skije na skiju) mogu biti korisne i aktivnim alpskim skijašima.

Najbliža lokacija koju sam uspio pronaći na webu je u Gorskom Kotaru, u Delnicama. Više informacija potražite ovdje

Svojedobno sam posjetio Centar skijaškog trčanja na Pokljuki u Sloveniji i oduševio se.

A budući da sam se oduševio ovim sportom, očekujte i nastavak teksta o skijaškom trčanju u Obertauernu.

Tekst: Krešimir Golubić
Fotografije: MirjaGeh/Atomic!