Dr. Mark Cucuzzella: Principles of Natural Running

378

Principles of Natural Running je edukacijski video dr. Marka Cucuzzelle, u kojem izvrsno prezentira tehniku bosonogog trčanja, daje savjete kako popraviti uobičajene pogreške (doskok na petu, pogrbljeno držanje, gledanje u pod, …) te pokazuje nekoliko vježbi za poboljšanje tehnike trčanja.

Dr. Mark Cucuzzella je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta West Virginia i elitni trkač koji je u 35 godina trkačke karijere završio preko 100 maratona (PB na maratonu mu je 2:24) i ultri.

Prije 7 godina otvorio je dućan Two Rivers Treads s minimalističkim tenisicama za trkače i vrlo brzo oko sebe okupio grupicu trenera, fizioterapeuta, blogera i trkača koji su, poput njega, vjerovali u izreku “manje je više”. Nekako u to vrijeme pojavio se i Bill Katovsky, čovjek koji je dvaput završio Hawaii Ironman, pokrenuo Tri-Athlete, napisao nekoliko knjiga o treningu i zdravlju. Zajedno su osnovali Natural Running Center koji služi kao sveobuhvatan izvor informacija i edukacija za trkače koji žele prijeći na barefoot running ili barem na trčanje u minimalističkim tenisicama, ali i za sve ostale koji žele naučiti ispravnu tehniku trčanja i izbjeći ozljede.