Katherine Switzer – žena koja je uzdrmala muški svijet maratona

605

Katherine Switzer je prva žena koja se službeno natjecala na Bostonskom maratonu. Bilo je to 1967. godine i na prijavi se upisala samo inicijalima. Fotografije na kojima Jock Semple, jedan od direkora utrke pokušava Katherine fizički izbaciti iz utrke ušle su u legendu.

Živila Katherine i druge neustrašive trkačice poput:

  • Stamatis Rovithi koja je davne 1896. završila Atenski maraton
  • Britanke Violet Percy, prve žene sa službeno izmjerenim rezultatom maratona (3:40:22) – bilo je to 1926. godine i njen je rekord stajao 37 godina
  • Merry Lepper je 1963. godine srušila Percyn rekord sa 3:37:07
  • Bobbi Gibbs, koja se 1966. godine skrivala na startu Bostonskog maratona i završila ga za 3:21:25, što je neslužbeni rezultat budući nije bila registrirana.

Nakon Switzerinog nastupa, točnije nakon što su fotografije na kojima Semple nasrće na nju, obišle svijet, pokrenule lavinu komentara i izvukle temu ženskog dugoprugaškog trčanja na svijetlo dana malo po malo, stvari su se počele mijenjati. Taj pozitivan pomak svakako možemo zahvaliti i Katherininom političkom angažmanu i neumornom lobiranju da ženski maraton postane službena disciplina Olimpijskih igra. A 5 godina nakon njenog nastupa, ženama je dozvoljeno da se prijave na Bostonski maraton.

50 godina kasnije Switzer je ponovo stavila legendarni broj 261 i otrčala Bostonski maraton.

Pogledajte intervju koji je dala tom prigodom.