North Pole Marathon

345

Dok su nekima ljetne paklene vrućine nepodnošljive, drugima je ljeto ipak najdraže godišnje doba, a nerijetko i idealna sezona za trčanje. Neupitno je da vrlo vjerojatno svi čeznemo za dobrim osvježenjem, a priča koja slijedi mogla bi imati upravo takav učinak. Jeste li čuli za utrku pod nazivom North Pole Marathon?

Ovogodišnja utrka održana je u travnju, a ekstremni uvjeti kao što su temperature i do – 33 °C, dubok snijeg i oštar vjetar nisu obeshrabrili grupu od šezdesetak sudionika (47 muškaraca i 13 žena). S popriličnom se sigurnošću može reći kako je maraton na Sjevernom polu vjerojatno najhladniji na svijetu u kojem trkači zaista testiraju izdržljivost i pomiču svoje granice. Također, North Pole Marathon ponosan je vlasnik rekorda u slavnoj Guinessovoj knjizi kao najsjeverniji maraton na zemlji.

Ove su godine sudjelovali natjecatelji iz čak dvadesetak zemalja, a pobjednik je bio svojevrsno iznenađenje svima s obzirom da se radi o čovjeku čija je zemlja podrijetla vjerojatno sušta suprotnost Sjevernom polu – radi se o Grku Argyriosu Papathanasapoulosu kojemu je za ovaj pothvat trebalo 4 sata, 34 minute i 36 sekundi. Nakon ulaska u ciljnu ravninu, izjavio je: “Svjestan sam da je moje sudjelovanje na ovoj utrci neobično. Kao da ste poslali Eskima da trči maraton u pustinji.” Pobjedu u ženskoj utrci odnijela je Kineskinja Guoping Xie.

Inače, prvi neslužbeni maraton na Sjevernom polu samostalno je trčao Richard Donovan u travnju 2002. godine i u cilj je ušao za 3 sata, 48 minuta i 12 sekundi. Donovan je inače osvojio prvo mjesto na utrci South Pole Marathon deset tjedana prije toga tako da je, završivši utrku na Sjevernom polu, postao prvi maratonac koji je „osvojio“ oba pola.

Već godinu nakon toga, održana je prva službena utrka u kojoj je sudjelovalo desetero trkača, a pobjednik Martin Tighe iz Ujedinjenog Kraljevstva boreći se s izuzetno niskim temperaturama (−29 °C) i jakim nanosima snijega, utrku je završio za 5 sati, 2 minute i 10 sekundi.

Maraton na Sjevernom polu trči se standardnih 42 kilometra, no utrka se zapravo sastoji od 10 krugova koji se trče na pripremljenom terenu tvrdog snijega i leda. Gotovo svi sudionici odjeveni su u toplu odjeću od glave do pete kako bi se spriječila pothlađenost i ozebline na koži.

Travanj 2019. godine čini se daleko, no ukoliko želite sudjelovati u utrci, možda je vrijeme da odmah počnete štedjeti jer troškovi prijave iznose izdašnih 16 tisuća eura, a osiguravaju vam povratni let iz Norveške do Barneo kampa, smještaj, let helikopterom i posjet točnoj geografskoj lokaciji koja označava Sjeverni pol,  profesionalne fotografije i videosnimke utrke te medicinsku pomoć.

Više informacija o samoj utrci i njenoj povijesti možete naći na službenoj stranici.