6 savjeta za trčanje po vrućini

1008
trcanje po vrucinama

Makar smo se pošteno načekali, ljeto nam je napokon stiglo u punom zamahu. Bili ljetni ili zimski tip, trčanje na visokim temperaturama malo kojem trkaču ne predstavlja problem. Ako uzmemo u obzir sve što dolazi s vrućinama poput brže dehidracije, mogućnosti toplinskog udara i brži dolazak do stanja iscrpljenosti, ne možemo ni mi reći da je taj isti stav neopravdan.
Da postoji način na koji biste mogli trčati istom lakoćom na 30 stupnjeva kao i na duplo nižoj temperaturi, mi bismo bili prvi u redu da ga čujemo i prenesemo dalje. No, dok netko ne izmisli proizvod koji će trkačima osigurati savršene uvjete neovisno o vremenu, mi vam donosimo 6 savjeta koji olakšavaju trčanje po visokim temperaturama.

1. Pijte puno, puno tekućine
Iako ovaj savjet znaju i ptice na grani, na visokim temperaturama optimalan unos tekućine ima veću važnost nego ikada jer se više znojimo i pritom raste opasnost dehidracije. Vjerojatno ne postoji trkač koji na trening kreće bez bilo kakve tekućine (nikad ne reci nikad!), važno je prilagoditi količinu iste ljetnim uvjetima. Nedovoljan unos tekućina u kombinaciji s visokim temperaturama također povećava rizik grčeva za koje ne moramo naglašavati koliko neugodni mogu biti.

2. (Ne)obraćajte pažnju na tempo
Činjenica je da su uvjeti za trčanje ljetom otežani. Što je temperatura viša, tijelo troši više energije što direktno utječe na vaš učinak. Prilagodite svoju brzinu i potrošnju energije visokim temperaturama isto kao što biste se prilagodili niskima. Postavljanje istih ciljeva kao i u ”savršenim” uvjetima može znatno utjecati na vaše zdravlje.

3. Zeleno je vaš prijatelj
Razlika u temperaturi na cesti i u prirodi tijekom ljeta više je nego primjetna. Makar vam je možda lakše izaći iz zgrade i odmah započeti s treningom, skupite volje za odlazak u obližnju šumu, na jezero ili bilo kakav teren koji u najmanju ruku glumi prirodu – osjetit ćete razliku čak i u alejama i ostalim gradskim ulicama bogatima drvećem.

4. Obratite pažnju na odjeću
Najbolji savjet što se odjeće tiče je da se stopite s prirodom – lagane, svijetle boje koje ne privlače toplinu (zaboravite crnu!). Materijal od kojeg se proizvodi odjeća za trčanje namijenjen je za sve temperature, što znači da na višim temperaturama lagano hladi vaše tijelo. Ako vas smeta jaka svjetlost, sunčane naočale bolje su rješenje od šilterica od kojih većina nepotrebno zadržava toplinu.

5. Čuvajte se sunca
Nije nužno da trčite isključivo u hladu, no u svakom je slučaju krema za sunčanje vaš prijatelj. Dok se bavite bilo kakvom fizičkom aktivnošću na suncu, lako je zanemariti osjećaj da crvenite upravo zato jer se krećete.

6. Nemojte glumiti junaka
Trudite se da odradite trening ranije u danu ili kad se sunce malo spusti, no bit će dana kad nijedan termin neće biti povoljan za trčanje vani. Koliko god vi sebe smatrali spremnima, sunčanicu ne možete ”prehodati”, a kamoli pretrčati. Važno je biti realan i shvaćati koliku snagu visoke temperature nose sa sobom i koliko zapravo one mogu biti štetne za vaše zdravlje ako se ne čuvate – kratkoročno i dugoročno. Radije poštedite svoj organizam i dopustite si dan odmora.

Slijedite ove savjete i garantiramo vam da ćete lakše (i u formi) dočekati jesen!

Tekst: Dino Premilovac
Foto: Pixabay