Kompresijske čarape nisu samo moda

1520
kompresijske čarape

Kompresijske čarape dugo su bile rezervirane za osobe koje imaju problema s venama i općenito cirkulacijom, no nova istraživanja dokazuju da kompresijske dokoljenke mogu pomoći trkaču za vrijeme i nakon trčanja. Čak i svjetska maratonska elita poput Shalane Flanagan i Meba Keflezighija trče u kompresijskim čarapama! Zašto? Teorija kaže da stupnjevana kompresija povećava isporuku kisika u mišiće, poboljšava cirkulaciju krvi u srce i ubrzava uklanjanje mliječne kiseline. Prema drugoj teoriji, objavljenoj u Science of Running, kompresijske čarape mogu smanjiti vibracije mišića uzrokovane udarcima o tlo i tako pojačati snagu nogu.

Specijalno dizajnirane kompresijske čarape nove generacije zadovoljit će potrebe izdržljivosti sportaša. Primijenjena kompresija poboljšava cirkulaciju u nogama, smanjuje vibracije mišića i ubrzava oporavak. Prozračnim tkanjem mikrovlakana osigurani su optimalni mikro klimatski uvjeti kože, što ih čini idealnom podrškom na duge staze, na primjer kod trčanja ili bicikliranja.

Što su, ustvari, kompresijske čarape za trkače?

Kompresijske čarape obično dopiru do koljena i pozitivno djeluju na cirkulaciju i mišiće, te štite venski sustav dok je pod naporom, što zauzvrat potiče brži oporavak.

kompresijske čarape
Važno je da prije kupovine izmjerite obujam i duljinu potkoljenice da kupite veličinu koja vam odgovara!

Poželjno je da čarape imaju stupnjevanu kompresiju, što znači da su čvršće oko gležnja i opuštenije tik ispod koljena, zbog čega ih je malo teže obući. Kontinuirani pritisak od gležnja prema koljenu potiče cirkulaciju u nogama, smanjuje vibraciju mišića, smanjuje stres u nogama i uspostavlja bolju opskrbu mišića kisikom tijekom sportskih aktivnosti. Čarape jamče bolju podršku za mišiće na duge staze, čime se povećava izdržljivost.

Idealne su za profesionalne sportaše, što je pokazalo i istraživanje provedeno 2011. godine na Pariškom maratonu. Trkači koji su nosili VenoTrain čarape osjećali su manju mišićnu bol, imali su manje otekline, a mišići su im se puno brže i bolje oporavljali u prva četiri dana nakon otrčane utrke. Unatoč povećanom naporu, njihove potkoljene vene nisu bile proširene tijekom utrke.

Moje iskustvo s Bauerfeind Performance čarapama

Tkanje Performance kompresivnih čarapa izrađeno je od finih prozračnih mikrovlakana i pruža idealne mikroklimatske uvjete. Toplina i vlažnost kože optimalno su regulirane, čime je dobivena dvostruka korist tijekom sportskih aktivnosti. Uz to, zahvaljujući mikrovlaknima, čarape su istovremeno i prozračne, i lagane, i izdržljive. Područje stopala s gornje i donje strane pruža veću udobnost, kao i anatomski jastučić u području pete, koji čini zaštitnu zonu područja Ahilove tetive kod pritiska i trenja.

Kompresijske čarape sam nosila na treninge, ali i nekoliko sati nakon toga. Prema mom iskustvu (nije veliko!), noge su mi bile lakše nego inače, listovi nekako mekši a stopala manje „izubijana“. Ne tvrdim da je moje iskustvo dokaz da su čarape korisne, ali svakako ih je ugodno nositi i brže sam se oporavljala. Ono što mogu savjetovati (osim da sami probate da li djeluju ili ne) je da, ako niste trenirali u njima, nemojte ih krstiti na utrci jer ne znate kako će vam noge reagirati. Možda ste krivo izmjerili obujam pa će vas stezati, imat ćete osjećaj da vam trnu noge i poželjet ćete pisati u redakciju bijesna pisma.

Ako još uvijek niste sigurni da li da probate trenirati u kompresijskim čarapama, evo 3 razloga koji će vam pomoći da odlučite:

  • Čarape će zaštiti vaše noge od ogrebotina, poderotina i opeklina koprive, što će posebno cijeniti trail trkači.
  • Tehnologija kompresije dokazano smanjuje naticanje nogu, što je, vjerujemo, doživio svatko tko je trčao dulje od sat vremena.
  • Možete nositi kratke hlače čak i kad je već došlo doba za tajice. Kao, na primjer, danas.

Fotografije: Bauerfeind