Ljetni odmor ili umor

183

Godišnji odmori su za trkača amatera prilika da se posveti svojoj pravoj ljubavi – trčanju.

Zapostavljanje djece, partnera, prijatelja, sve ne bi li se na kratko živjelo kao u snovima u kojima smo profesionalni trkači bez drugih obaveza. Ide se na pripreme u selfija vrijedne krajeve, hvali se sa paprenom kilometražom, nakon povratka obaraju se rekordi.

Prva trka bude ok, druga još bolja, no, ponekad odjednom krene umor, zamor i nekontrolirani raspad. Krivca nalazimo u poslu, manjku vremena za trening, vođenju djece na balet, a vrlo često se krivac ustvari krije u tom godišnjem umoru sa kojeg smo se vratili prenabrijani i u životnoj formi. Samo da smo priuštili tijelu pravi odmor…

Odmaranje i osluškivanje zapomaganja tijela možda je i najteže slovo za naučiti u trkačkoj abecedi, tako da izmoždeno stanje tijela često prati i najiskusnije trkače koji imaju već bezbroj sezona za sobom. Umjesto da se opamete s godinama, ovi iskusni trkači omamljeni trkačkim endorfinima i trenerskim zapovijedima, posvećeni su svakom treningu grčevito kao da im je posljednji i ignoriraju znakove umora.

A ustvari tonu sve dublje.

Lomovi, stres frakture, sindrom umora, problemi sa spavanjem, nepravilnosti pulsa… Dugoročno se ovo gaženje ne isplati, iako nedvojbeno postoje dobrobiti adaptacije na stalne teške napore. Tako, naravno, treniraju vrhunski sportaši u sportovima izdržljivosti i postižu umobolne rezultate.

No, kao što postoji ona bedasta triatlonska poslovica koja potiče iz per asper ad astra, no pain no gain, tako postoji i fiziološki maksimum koji naše tijelo može podnijeti, a umor, bolovi i lomovi su način na koji nam tijelo daje do znanja da malo prestanemo s tim „laganim“ treninzima.

Često trkači i biciklisti nakon neke lakše ozljede krenu opet trenirat i onda „na svježinu“ postignu neki zapaženi rezultat. Napokon su se odmorili. Odličan pokazatelj da su prije ozljede bili pretrenirani.

Odmorite se. Ako ste proveli aktivni godišnji s milijun kilometara i osjećate se sjajno, svejedno probajte koji lagani tjedan. Probajte povremeno jedan dan samo šetati. Ako se osjećate lagano i prpošno, otrčite i koji brži trening. Ali, pomalo.

Ako se u treninzima krije ključ napretka i ubrzanja, u odmoru se pak krije onaj dugovječnosti i neozljeđivanja. U balansiranju između ova krije se umjetnost trčanja do groba.

Pomalo.

Fotografija: Irena Kazić Tartaglia