Odmor – nepokretni pokretač

407
odmor

Na prste dvadeset ruku i nogu ne bih mogao nabrojati sve one slučajeve kada su sljedbenici raznih sportaških sljedbi najbolje rezultate postigli nakon odmora. Pa ipak, ovu misterioznu vještinu većina trkača koje poznajem smatra „tamnom vještinom“; o njoj se ne priča i prakticira ju se potajno. Odmarati se je sramota.

Mnogi izjednačuju odmor i prejedanje, alkoholiziranje, buljenje u telku i komp, igranje igrica i divlje izlaske. Neki misle da je odmor odlazak na deset dana na drugi kraj svijeta; bjesomučno mijenjanje aviona i vremenskih zona, panično sakupljanje što većeg broja instagrama vrijednih fotografija i neprestani osjećaj da smo na wc-u ostavili dokumente i sretnu sličicu Životinjskog carstva. Takav godišnji umor ponekad je odlična metoda za resetiranje mozga i prilika da se osvrnemo na dosadnu svakodnevicu, ali ne i pravi odmor za organizam zbog stresa uslijed prilagodbe na nepoznato.

Pravi odmor je onaj kada intenzivne trkačke treninge zamijenimo aktivnostima koje odmaraju trkački lokomotorni sustav; šetnje i planinarenja, joga, teretana, lagane vožnje biciklom, dobar i dug san, dobar i dug seks, mentalno stimulirajuće aktivnost poput šaha i čitanja. Dakle, ostajete aktivni na svakodnevnoj razini, samo umjesto odlaska na dionice odete u šetnju s onom čudnom, zapostavljenom djecom i prijateljima koji ne trče. Posljedično kako dani ili tjedni prolaze, zbog manjka intenzivnih aktivnosti gubite VO2 max, ali zato se vaš trkački organizam obnavlja regenerira. Tijelo i mišići se oporavljaju, dajete priliku sitnim rupturama i lomovima da zacijele. I dajete vašem mozgu priliku da se bavi još nečim osim mislima; na koju trku iduće da se prijavim, koje tenisice da sada kupim?

Zima, razdoblje mraka i hladnoće, prirodno je doba za odmor. Ljudski rod je oduvijek u krajevima udaljenim od Ekvatora gdje vladaju godišnja doba provodio zime spavajući pored vatrice, odmarajući se i pažljivo glođući zimnicu. Zimi donedavno nije bilo nepresušnih izvora banana u dućanu, tek je lov na smrznutu divljač bio potencijalni izvor svježih proteina. U čovjekov DNA upisano je mnoštvo prilagodba na tisuće godina takvog života koje moderni život ubrzano zatupljuje. Prilagodbe na gladovanje, prilagodbe na svjetlost i manjak svjetlosti, prilagodbe na hladnoću; brojne danas „neobične“ pojave koje propagiraju gurui poput Wima Hofa i istražuju doktori poput Rhonde Patrick.

Fizički odmor je dobar. Duboko udahnite, skinite tenisice na par tjedana, na mjesec dana. Iskoristite nastalu rupu u kontinuumu za nešto lijepo, nešto što vas veseli, a ako vas ništa osim trčanja ne veseli, onda to shvatite kao investiciju u vašu sreću. Jer, redovni odmor je odličan put do vječnog trčanja. A tek onaj gušt kad ponovno krenete trčati!

Laki vam odmor želim.