Warning: Undefined array key "selected" in /home/zn1r4nac/public_html/wp-content/plugins/wp-smush-pro/core/lazy-load/class-lazy-load-controller.php on line 151
koliko spavati

Saznajte koliko dulje trebate spavati kako biste bili brži

Ne samo da dulje spavanje poboljšava vaše sposobnosti, već i vaše raspoloženje.

Štetni utjecaji premalo sna na zdravlje su jasni – povezano je sa svime od debljanja preko srčanih bolesti do depresije. Ali kako spavanje unapređuje sportske sposobnosti? Provedena brojna istraživanja o prednostima redovitog duljeg spavanja u sportovima koji uključuju loptu, spretnost i brzinu kao što su nogomet, košarka i tenis, ali nisu ispitivani sportaši kojima je nužna izdržljivost… do sada.

U nedavnom istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise, grupa znanstvenika istražila je utjecaje produljenja i ograničenja spavanja na bicikliranje tijekom tri noći. Istraživači su proveli niz testova izdržljivosti na devet natjecateljskih biciklista i triatlonaca, mijenjajući im količinu sna svake noći, dopuštajući im prvo uobičajenih 6,5 do 7 sati sna, zatim produljujući njihov san za 30 posto tako da su spavali 8,25 do 8,5 sati, te na kraju ograničavajući njihov san za 30 posto tako da su dobivali samo 5 sati sna.

Za testove izdržljivosti biciklisti su morali izvoditi zadatke u kojima su vozili bicikl dok ne bi postigli određenu kilometražu koju inače postižu u sat vremena.

U usporedbi s danima kada su dobivali normalnu količinu sna, sportaši su bili značajno sporiji nakon samo dvije noći ograničenog sna, završavajući svoje vremenske zadatke za 60,4 minute umjesto za 58,8 minuta – što je pad izvođenja za 3 posto.

S druge strane, značajno su se poboljšali nakon tri noći dodatnog sna, završavajući zadatak u prosjeku dvije minute brže (56,8 minuta umjesto 58,8 minuta) – što je poboljšanje izvođenja za 3 posto.

Sportaši nisu primijetili da se različito naprežu – zadatak im je bio jednako težak bez obzira na to koliko su dugo spavali. No, njihovo raspoloženje i psihomotorna budnost (tj. održana pažnja i vrijeme reakcije) bili su bolji s više sna i ometani manjkom sna.

Ne možete redovito provesti više od osam sati u krevetu? Bez brige. Iako se izvođenje ispitanika poboljšalo, njihova je kvaliteta sna i sposobnost izvođenja pala tijekom dana kada je njihov san bio bitno produljen, što ukazuje da je manja količina produljenog sna dovoljna, kaže Spencer Roberts, autor istraživanja s australskog Sveučilišta Deakin.

Zaključak: produljenjem sna za 30 posto noć uoči velikog događaja, nastup će vam biti lakši nego ikad prije.

Izvor: Bicycling US