Stalno ste umorni? Imate grčeve u mišićima? Možda ne unosite dovoljno magnezija!

385
unos magnezija

Dok je identifikacija nedostatka magnezija možda nejasna, njegova je važnost neosporna.
Magnezij aktivira više od 300 enzimskih reakcija u tijelu provođenjem na tisuće biokemijskih reakcija dnevno. Magnezij je ključan za živčani prijenos, kontrakciju mišića, koagulaciju krvi, proizvodnju energije, metabolizam hranjivih tvari i stvaranje kostiju i stanica.
Ako imate grčeve u mišićima, loše spavate i muči vas kronična bol, vrlo vjerojatno ne uzimate dovoljno magnezija.
A kako znati uzimamo li dovoljno magnezija?

Ne trebate ići na pretrage, vaditi krv ili slično, možete za početak odgovoriti na sljedeća pitanja:

Da li često pijete gazirana pića?
Fosfati iz gaziranih pića vežu se za magnezij u probavnom traktu, tope ga i tijelo ga ne može iskoristiti. Znači, čak i ako pazite na unos magnezija, ako uz ručak recimo popijete čašu gaziranog soka, isprali ste ga iz organizma.

Da li često jedete kolače, slatkiše ili drugu slatku hranu?
Rafinirani šećeri ne samo da ne sadrže magnezij već potiču izlučivanje magnezija iz organizma putem bubrega. Šećer je osim toga antinutrijent, hrana koja „jede“ drugu, nutritivno vrijedne sastojke u probavnom traktu. Što više slatkiša jedete, veća je vjerojatnost da vam nedostaje magnezija ali i drugih važnih nutrijenata.

Često ste pod stresom? I fizički i emocionalni stres mogu biti uzročnici manjku magnezija u organizmu.
Stres može uzrokovati manjak magnezija, što pak može povećati štetan utjecaj stresa na tijelo i pogoršati problem. Studije su pokazale da je povećano lučenje adrenalina i kortizola, tzv. hormona stresa i anksioznosti, povezano s niskim razinama magnezija u organizmu.*

Pijete li svakodnevno kavu, čaj ili neki drugi napitak koji sadrži kofein?
Za održavanje optimalne razine magnezija većim dijelom zaduženi su bubrezi, koji odstranjuju višak magnezija i drugih minerala. Kofein na bubrege utječe tako da potiče izlučivanje magnezija bez obzira na status u organizmu.
Znači, ako redovito pijete napitke koji sadrže kofein, po svoj prilici imate manjak magnezija.

Pijete li više od 7 alkoholnih pića tjedno?
Utjecaj alkohola na razinu magnezija sličan je poput mehanizma diuretika: snižava razinu magnezija dostupnu za apsorpciju tako što potiče rad bubrega. Osim toga, dokazan je utjecaj alkohola na smanjenu funkciju probavnog sustava i nedostatak vitamina D.

Osjećate li nagle promjene raspoloženja, od anksioznosti do hiperaktivnosti? Teško zaspite ili se budite noću?
Ovo su simptomi povezani s neurološkim znakovima manjka magnezija. Magnezij je nužan za pravilan rad živčanog sustava i njegov manjak utječe na neravnotežu elektrolita.
Niska razina magnezija u organizmu povezana je s promjenama raspoloženja a ponekad i s depresijom.

Imate li grčeve u mišićima? Ili osjećate veliki umor uz bolove u tijelu?
Ovo su klasični znakovi koje neurolozi povezuju s niskom razinom magnezija u organizmu. Magnezij je nužan za opuštanje mišića, a ako magnezija nema dovoljno, mišići ostaju u stalnom stanju kontrakcije.unos magnezija

Kliničke manifestacije nedostatka magnezija teško je definirati jer se iscrpljivanje tog kationa povezuje s značajnim abnormalnostima u metabolizmu mnogih elemenata i enzima. Ako je dugotrajan, nedostatak unosa magnezija može biti odgovoran za simptome pripisane drugim uzrocima ili čiji su uzroci nepoznati.

Nedostatak magnezija poznat je kao tiha epidemija našeg doba i za mnoge ljude to znači da moraju konstantno uzimati magnezij u obliku suplemenata. Naš je prijedlog Formag od proizvođača PiLeJe, čija formula osim magnezija sadrži vitamin B6 i taurin koji pospješuju zadržavanje i fiksiranje magnezija unutar stanice.

*Dean C. The Magnesium Miracle. New York: Ballantine Books; 2007.