Trčanje i prehlada

2508
trčanje i prehlada

Hvata vas prehlada? Evo kad možete nastaviti trčati, a kad je pametnije ostati doma

Zima je stigla, a s njom i prehlade. Svaki trkač, kad osjeti da mu je pun nos, postavlja si isto pitanje: trebam li nastaviti trčati ili mi je ipak pametnije ostati doma? S jedne strane razum kaže da ne bi bilo pametno trčati s otvorenom slavinom između očiju; da na hladnoći dišete na usta i na kraju si navučete anginu, bronhitis ili upalu pluća. S druge strane, reći će srce sportaša, malo svježeg zraka nikome ne može škoditi, zar ne? E sad, sve ovisi o tome koju vrstu prehlade ste navukli, i kako se doista osjećate.

Trčanje čisti dišne puteve i podiže razinu hormona sreće, ali…

Prehlade, ili infekcije gornjih dišnih puteva, obično su uzrokovane virusnom infekcijom i uz njih se vežu simptomi poput curenja nosa, grlobolje i kašlja. Javlja se dva do četiri puta godišnje, a glavni uzrok prehlade bude neki od dvjestotinjak respiratornih virusa. Ti virusi aktiviraju imunološki sustav koji crpi energiju iz tijela kako bi se obranio od prehlade. Količina utrošene energije ovisit će o vrsti infekcije i težini prehlade. Ako ste bolesni i vaše tijelo žudi za odmorom, nemojte se opirati i radije legnite u krevet i olakšajte svom tijelu borbu protiv virusa.

Međutim, mnogi trkači kažu da se osjećaju bolje kad prehlađeni trče, barem privremeno. Trčanje doista pomaže kod nekih simptoma prehlade jer se tjelovježbom oslobađa adrenalin, odnosno epinefrin. A on u ovom slučaju djeluje kao prirodni dekongestiv, sredstvo za odčepljenje nosa. Trčanje, dakle, može pročistiti dišne puteve i podići razinu hormona sreće. Odlučite li se za trčanje pod prehladom, birajte lagane staze, ne nabijajte tempo i skratite dionicu koju biste prevalili zdravi.

Kada je najbolje odustati od treninga?

Pravila nema, svatko od nas je jedinstven. Takvi su i naši režimi treninga, naša tjelesna sprema, naše prehlade i načini na koje ćemo reagirati na njih. Ako vama paše trčanje punog nosa, ne znači da će pasati i nama. Uglavnom, prehlada nije razlog da odustanemo od treninga, no poželjno je pritom smanjiti njegovo trajanje, učestalost i intenzitet. Ukoliko vas i inače muči astma ili neka druga kronična bolest dišnih puteva, smanjite intenzitet vježbanja. Umjesto trčanja pokušajte s laganim vježbanjem joge, ili brzom šetnjom kroz park. Bit će vremena za trčanje.

S druge strane, osjećate li slabost, teško dišete, gutate knedle i borite se za svaki dah, bilo bi bolje da tenisice ostavite na miru. Od vježbanja treba odustati i ako ne možete unijeti dovoljno tekućine kako biste održali hidraciju tijela ili nadoknadili energiju potrošenu tijekom tjelesnih napora. Rekosmo već ranije, tijelo se protiv prehlade bori trošeći energiju koju biste zdravi potrošili trčanjem. Simptomi poput visoke temperature, produktivnog kašlja, bolova u mišićima i s njima povezane probavne tegobe, tipični su za običnu prehladu i ne biste ih trebali zanemarivati zbog opsesije prevaljivanja kilometara pod svaku cijenu.

Držite se zlatnog “pravila vrata”

Trčati ili ostati doma? Za početak pokušajte se držati “pravila vrata”. Dakle, simptomi koji uključuju vrat i donje dišne puteve, kašalj, bolove u prsnom košu, bronhijalne infekcije, bolove, groznice, povraćanje, proljev ili natečene žlijezde traže od vas da odustanete od trčanja i legnete u krevet. Simptomi iznad vrata – začepljen nos, curenje iz nosa i kihanje – nisu znak opasnosti i slobodno možete nastaviti s treningom. Eventualno ubacite u nižu brzinu i malo usporite tempo.

Na kraju, pokušajte sagledati dobre i loše strane preskakanja treninga. Razmotrite svoje ciljeve i razmislite je li bolje riskirati zdravlje kako biste ostali u top formi ili vam se u konačnici ipak više isplati nekoliko dana provesti pod dekicom i pomoći organizmu da savlada prehladu i povrati snagu.