Trčanje i urinarne infekcije

3273
urinarne infekcije

Urinarne infekcije zahtijevaju hitnu intervenciju da se neugodnosti ne bi množile, a bakterije probile do bubrega. A da se ne bi ponavljale treba paziti na higijenu, redovito prazniti mjehur i jačati imunitet. Osobito ako trčite!

Kad osjetite pritisak i težinu u mokraćnom mjehuru i peckanje pri mokrenju s pravom ćete optužiti urinarnu infekciju. Najčešće se javlja nakon što u mokraćni mjehur prodru mikroorganizmi (osobito bakterije E. Coli) iz urogenitalnog trakta i crijeva, a to im je vrlo lako izvesti zbog kratkoće mokraćne cijevi kod žena (zato ovo neugodno iskustvo ima više od 50 posto žena i tek koji muškarac). No, činjenica da su urinarne infekcije česte kod žena nije alibi da ih se pusti da divljaju jer, ne reagira li se odmah, ubrzo se javljaju i mnogo neugodniji i tvrdokorniji simptomi: povišena temperatura, mutna mokraća i tragovi krvi u njoj, te bolovi u donjem dijelu trbuha.

Vruće pitanje glasi: može li trčanje izazvati infekciju mjehura? A odgovor glasi: dehidracija, nadražaji i preuska odjeća mogu potaknuti mikroorganizme da se upute kamo ne treba i izazovu infekciju. A trkačice koje marljivo treniraju i redovito sudjeluju na utrkama (osobito maratonima), dobro poznaju osjećaj nakon dulje trke kojeg opisuju kao ‘upalu bubrega’. Pretjeruju li? Opis je, doduše, malo prejak, ali se lako zbog nepažnje premetne u istinu. Naime, nakon što se dulje iritira otvor mokraćovoda, neugoda se može proširiti visoko do bubrega. A kako se dugo boravi u uskoj odjeći, zbog prisutnosti znoja i vlage mikroorganizmi su na potezu koji ne vodi dobrom. Spasonosno je piti mnogo urinarne infekcijetekućine, prvenstveno vode ili, recimo, soka od borovnice prije, tijekom i nakon trčanja, te nanošenje nekog lubrikanta na bazi vode na sluznicu vagine prije treninga kako bi se smanjila mogućnost nadražaja. Osjećaj nalik na upalu bubrega, pa i pokoja sićušna kap krvi u mokraći, mogu se pojaviti i zbog fizičkih napora tijekom trčanja i ‘lupanja’ bubrega što ima slične simptome kao infekcija. Da bi se spriječile sve te neugodnosti najvažnije je piti dovoljno tekućine.

Kako se liječiti? Jače urinarne infekcije najčešće su bakterijske i liječe se antibioticima, a liječnici nerijetko propisuju i atropin (za opuštanje mišića), te fenazopiridin za smanjenje upale i boli. Kod svih intenzita infekcije najvažnije je organizam redovito hidrirati pijenjem veće količine vode koja će ispirati urinarni trakt i kod svakog mokrenja iz njega izbacivati bakterije. Osobito je važno da mokrite svaki put kad osjetite potrebu, jer zadržavanjem urina bakterijama omogućujete da još dublje prodru u vaše tijelo. Važno je i tuširanje odmah nakon trčanja, kao i raspolaganje dovoljnim brojem hlačica za trčanje kako biste mogli uvijek trenirati u čistima.