Trkači i crni nokti

15992

Mnogi trkači poznaju ovu elementarnu trkačku nepogodu. Rane, žuljevi i krvarenje tkiva ispod noktiju na stopalima uzrokovani uzastopnim traumama, udaranjem vrhova o vrh ili kraj tenisice zbog premalih ili preuskih tenisica. Ova pojava česta je kod maratonaca, pogotovo onih koji ganjanju rezultate i izvode mnogo treninga visokog intenziteta, te kod ultramaratonoca koji trče više od 10 sati u komadu. Mnogi su ponosni na ovo znamenje i hvale se otpalim noktima po instagramima i fejsbucima kao s medaljama. Antonija Orlić, hrvatska rekorderka u trčanju na 24 sata dičila se svojim otpalim noktima nakon utrke na 24 sata, a i autor ovih redaka doživio je potpunu denoktifikaciju stopala. Nakon završene 100 majlerice EasternStates, trčanja po vlažnom i mokrom (stopala natiču te je trenje i udar u tenisicu učestalije), te kamenitom terenu (direktni udarci u stopalo) izgubio sam 8 od 10 noktiju. Zato me ne čudi da ćemo, zagrebemo li malo ispod površine svijeta ultraša, pronaći i više primjera trkača koji su kirurški odstranili nokte nebi li se rješili još jednog mogućeg problema na utrci.

No, dobro je znati da crni nokti nisu uvijek posljedica trčanja. Ponekad je crni nokat znak nečeg opasnijeg pa podijatri, doktori za stopala, razlikuju nekoliko vrsta benignih i malignih crnih nokata koji se dijele prema uzroku.

Opetovana trauma

Najčešći krivac za crne nokte je gorespomenuto trčanje u neprikladnoj obući ili trauma od udaraca u prste na stopalima pri trčanju. Ako se crni nokat pojavi nakon treninga ili utrke u kojoj ste se nabili u kamen, ili ako ste ljubitelj trčanja u tenisicama koje su taman veličine, krivac je jasan.

Opetovana trauma može se diferencirati od blage (male ozljede, sitne crno-plave modrice ispod nokta) do jake traume (veliki krvavi žuljevi ispod nokta). Kod blagih trauma nije se potrebno brinuti, crnilo i plavetnilo noktiju će jednostavno proći uz izrast noktiju.

Kod težih ozljeda može doći do parcijalnog ili potpunog odvajanja noktiju od korijena. Ovaj proces može biti jako bolan, pogotovo ako je riječ o parcijalnom pucanju. Jednom kad je nokat puknut ili napukao, nema povratka ili regeneracije. Preostalo je samo čekanje da rast novog nokta (u slučaju potpunog pucanja) da novi nokat zamijeni i naposljetku izgura starog nesretnika rastući ispod njega. Proces potpune regeneracije traje 3 – 4 mjeseci za manje nokte, oko godinu dana za palac. Ako stari napuknuti nokat uzrokuje smetnje, zapinje za čarape, ozljeđuje zanokticu, možda je dobra ideja riješiti ga se. Mnogi ultraši ovo će napraviti svojeručno, no možete i posjetiti pedikera ili podijatra koji će vam pomoći da ga odstranite. Nakon par dana osjetljiva koža ispod nokta će se prilagoditi izloženosti et voilà, spremni ste za novu ultru.

Ali ako je koža oko vašeg potamnjelog nokta crvena i upaljena, i ako iz te rane izlazi tekućina, a u nekim slučajevima i gnoj, onda je pametno pokucati nekom doktoru na vrata. Ovo je nešto gdje se opet preporučuje posjetiti doktora, iako sam ja ovu ozljedu riješio kombinacijom antibiotskog spreja (Bivacyn) i narodne medicine, oblozima od paradajza i luka. Također, tijekom oporavka je bolje izbjegavati zatvorenu obuću, dakle nosite sandale ili hodajte bosi kako bi se stopala prozračivala.

Podljev ispod nokta

Subungualni hematom najčešće se događa kada nešto teško poput okamenjenog dinosaura ili možda samo bučica za vježbanje padne na vaše stopalo. No, može se desiti i kod trčanja, pogotovo ako se trči po nezgodnom rasutom kamenitom ili škrapastom terenu. U ovom slučaju nakon udarca ispod nokta odmah nastane hematom i oteklina koja peče i pulsira. Među trkačima najpopularnije rješenje ovog problema je bušenje hematoma iglicom. Naravno, treba prethodno sterilizirati iglu, a upaljač dobro posluži u tu svrhu. Nakon bušenja hematoma dobro je upotrijebiti neki dezinfecijens. Doktori će reći da to nije higijenski raditi kod kuće i da može uzrokovati daljnje komplikacije – iz osobnog iskustva mogu reći da nikad nisam iskusio komplikacije no, ako ste gadljivi i hipohondrični, zaputite se liječniku.

Gljivične upale također mogu uzrokovati promjenu u koloraciji nokata. Žuta, plava, zelena, ljubičasta, crna: ovu dugu na noktima prati subungualni sloj bijelih gljivica koje često šire neugodan i intenzivan miris koji podsjeća na pokisnute tenisice, a vi ste zaboravili izvaditi uložak…

Gljivične infekcije su opet nešto što se može liječiti doma – uljem čajevca, jabučnim octom, kokosovim uljem, ali se u težim slučajevima mora upotrijebiti agresivni antifungalni lijekovi ili čak laser.

Rak kože

Melanom, najopasnija vrsta raka kože može se također pojaviti pod noktom i uzrokovati promjenu boje noktiju. Kako je proces širenja bezbolan i vrlo spor, tako je i puno teže primijetiti simptome ove bolesti. Ako se promjena boje širi i na zanokticu, te ako nije bile nikakve traume koja bi uzrokovala promjenu boje, postoji opasnost da se radi o melanom, pa je poželjno otići doktoru. Melanom u pravilu nije fatalan ako se na vrijeme počne tretirati.

Promjene boje pigmenta kože

Ponekad s godinama dolazi do promjene pigmenta kože, što se može desiti i pod noktima i na prstima. To je benigna pojava koja se češće javlja kod ljudi tamnije boje kože i uglavnom se pojavljuje na više prstiju odjednom, te se tako razlikuje od malignih i traumom izazvanih crnih nokata koji se u pravilu javljaju samo na jednom noktu.

Djelomično preuzeto sa runnersworld.com
Na fotografiji: Elisa Desco, pobjednica 2015 Mont Blanc Marathona.