Kad se tenisice tope – dugo toplo trkačko ljeto

418
trkacko ljeto

Dehidracija, znojenje, smrdljive majice, grčevi, opekline, termički šokovi, probavne smetnje zbog pregrijavanja, loši, spori rezultati, odustajanja na utrkama…

Dugo toplo ljeto često je prava tlaka za nas trkače. Stalno se žalimo da nam je prevruće, da je piletina presuha a maslinovo pregorko. I da ljeto nije za trčanje…

No, vidi čuda, fiziološki je čovjek ustvari životinja koja odlično podnosi fizičku aktivnost na vrućini. Ovaj rad objašnjava činjenicu da je naša sposobnost podnošenja vrućine evolucijski omogućila napredak i vladavinu ljudske rase. Prvo nam je ovo svojstvo omogućilo da sakupljamo plodove u najtoplije doba dana kada su ostale krvožedne životinje mirovale, a kasnije i dugoprugaški lov na sve sirote životinje koje smo lovili dugim sporim treningom dok one ne bi zakuhale od pregrijavanja i prebrzih dionica.

I što sad? Kako se oduprijeti ljetnim gadostima? Očajavati!? Biti mazohist? Lovac na slonove? Gonič nosoroga? Kako se vratiti prahistorijskim korijenima?

Naviknite tijelo na vrućinu.

Svako ljeto krenite polako, kad se dignu temperature zaboravite na uobičajeni tempo i dužinu treninga. Ako štopate vrijeme gledajte samo trajanje. Trčite malo sporije, malo kraće. Nakon par tjedana redovitog trčanja po vrućini naučit ćete tijelo na taj pakao, počet ćete se znojiti više i tako se brže hladiti i polako onda možete dizati tempo i kilometražu. I onda u lov na medvjede.

Trčite rano ujutro ili po noći.

Ovo naravno nije tako jednostavno, ali kad se jednom naučite psovati budilicu i buditi se u pol pet ujutro i dočekivati zoru trčeći, lako moguće da ćete se zakačiti, a ako je za vas rješenje noć, nabavite si lampicu i iskušajte noćni trening. Moj omiljeni ljetni trening je noćno trčanje na nekom brdu, u šumi, s noćnim čudovištima.

Prilagodite prehranu.

Potrebno je piti više, pritom unositi i elektrolite (soli i minerale). Najčešći uzrok probavnih smetnji na dužim treninzima i utrkama je neadekvatan unos tekućine koji poremeti dotok krvi u probavni sustav. I ne jedite teško probavljivu mesinu i maščobu prije treninga…

Prilagodite odjeću.

Nemojte pobogu po ljeti nositi jaknu! One gluposti s mršavljenjem kroz preznojavanje nisu zdrave.

Natrackajte se kremom za sunčanje i zaštitite glavicu nekom kapicom, ako ste dovoljno bogati kupite si neku laganu majicu od merino vune, ako niste skinite se, trčite goli po savskom nasipu, uštedjet ćete na kvarcanju i svi na ulici će vas zavidno gledati misleći kako ste divno pocrnjeli na Hvaru.

Utrkivanje?

Kod duljeg utrkivanja (10+km) potrebno je uzeti u obzir da će tijelo trošiti jako puno energije na hlađenje, a posljedično će puno teže probavljati hranu, a ako tome pridodate nedovoljno obilan unos tekućine krv će još teže stizati do želuca i vrlo brzo ćete se suočiti s raspadom sistema. Zato je važno piti dosta, ali ne i previše, a ako se morate hraniti onda neka to bude nešto lagano – moj omiljeni obrok na ljetnim ultrama je juhica i lagano posoljeni kuhani krumpir.

Trčanje ljeti ne pada lako ljetogroznim obožavateljima klima uređaja, onim razmažencima koji se ljeti boje ući u vozilo bez klime. No, reći da ljeto nije za trčanje evolucijski je netočno. Zato, prestanite kukati kako je prevruće, recimo da živite u Finskoj: morali bi se baviti skijaškim trčanjem i oblačiti rukavice po ljeti, zamislite tek taj užas! Fino se probudite u zoru, naoružajte sa sedam litara vode, kapom, kanticom kreme za sunčanje, svojim osobnim nosačem leda, lampicom i trk pod sunce…